Novosti

DAN VODA Mladi u obilasku izvorišta Šumi – NE otimanju izvora vode i vodovoda, NE kamenolomu na Siljevcu; ministar Habijan na pressici na Ivančici izbjegavao spomenuti kamenolom

Subota

U povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka i Dana šuma, 21. ožujka, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić je s Valerijom Vidaček, članicom Vijeća MO-a Ivanečka Željeznica i članicom Eko udruge Naša Ivanščica, te s predsjednikom Vijeća MO-a Prigorec Valentinom Kuštelegom, obišao izvorište Šumi na Ivančici.

Sama činjenica da su u obilazak krenuli mladi, koji su svoj život, posao i budućnost vezali uz ostanak u rodnome kraju, pokazatelj je njihove spremnosti da daju maksimalan doprinos nastojanjima da sačuvaju Ivančicu, izvore vode i šume, a samim time i kvalitetu života svoje budućnosti.

Obilazak Šumija, najmoćnijeg izvora (35 l/s), bila je prilika da se ponovno podsjete na najveće blago koje Ivanec posjeduje, a to su izvori na Ivančici.

- Svi znamo kakvu ogorčenu borbu Grad Ivanec sa svojim građanima već više od dvije godine vodi za svoje izvore, vodovode i za spas Ivkom-voda, za koje je Vlada RH svojom Uredbom o uslužnim područjima naredila da se pripoje Varkomu d.d. Varaždin – podsjeća Friščić.
Iako je peticiju protiv toga potpisalo blizu 10.000 građana, vladajuće elite poklopile su se ušima i ne odgovaraju na poruke koje im narod upućuje.

-Cilj svih aktivnosti koje provodimo jest da naša tvrtka, vodovodi i izvori i dalje ostanu pod kontrolom Grada Ivanca, koji ih je oduvijek štitio i čuvao te posredstvom Ivkom-voda njima dobro i odgovorno gospodario – dodao je Friščić.

Prilikom obilaska Šumija, potoka i prekrasnih sedrenih barijera razgovaralo i o potencijalnoj katastrofi za sudbinu Šumija i drugih izvora, a koju bi moglo izazvati otvaranje kamenoloma i miniranje.

Kako se čulo u razgovoru, u ovo, predizborno vrijeme, informacije koje se u ovoj temi šalju u javnost vrlo su „reducirane“.

Habijan pažljivo izbjegavao riječ „kamenolom“

Potvrđeno je to i danas, kada je ministar Damir Habijan sazvao konferenciju za tisak na vrhu Ivančice na kojoj je govorio o fazama proglašenja budućeg Parka prirode. Kako se doznaje, u nazočnosti malobrojnih novinara koji su se odazvali PR predizbornom snimanju, Habijan je vrlo brižno izbjegavao spomenuti riječ „kamenolom“ Siljevec i dotaknuti se žive rane stanovnika ovoga kraja, koji su konsternirani inicijativama otvaranja kamenoloma, opravdano smatrajući da bi im uništio živote.

Ministar za te ljude nije imao nikakvu poruku, a niti se ijednom riječju osvrnuo na 10.000 potpisa na peticiji kojom su građani ivanečkoga kraja i cijelog Sjevera Hrvatske poručili što misle o otvaranju nove rane na Ivančici.

Ali zato je rečeno i to da se „u parkovima prirode mogu odvijati gospodarske i druge djelatnosti (uključujući proizvodnu i industrijsku djelatnost) i zahvati koji nemaju značajan negativni utjecaj na bitna obilježja i ulogu parka te se ni u slučaju budućeg parka prirode ne predviđaju znatnija ograničenja“.

Što god to značilo, poruka Grada Ivanca i svih građana koji žive pod Ivančicom moćnim poduzetničkim krugovima koji guraju tu ideju i političarima koji ih podržavaju, jasna je: Ne dolazite!

print