Novosti

SASTANAK GRADSKOG VODSTVA S RODITELJIMA MALIŠANA Grad traži pravedan model po načelu – ista cijena za isti program za roditelje s podjednakim primanjima

Četvrtak

-Grad Ivanec traži model kojim će omogućiti da svi roditelji s podjednakim primanjima za istu uslugu smještaja svogadjeteta u predškolskoj ustanovi plaćaju podjednako, neovisno o tome pohađa li dijete gradski ili privatni vrtić ili obrt za obavljanje djelatnosti dadilja i neovisno o tome pohađa li vrtić na administrativnom gradskom području ili na području susjednih općina i gradova. Za Grad svako dijete vrijedi jednako i po pitanju sufinanciranja smještaja djeteta u vrtić ne želi si dopustiti donošenje diskriminirajućih odluka. Očekujemo da ćemo ovu tematiku riješiti tijekom ožujka te do travnja korigirati postojeću gradsku Odluku o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima i kod dadilja na način da vam olakšamo postojeću situaciju. Time će se ujedno nastojati ispraviti velika nepravda proizašla iz Vladine Uredbe, kojom su osigurana fiskalna sredstva za ekonomsku održivost dječjih vrtića, a čija je primjena – iako je proizašla iz dobre namjere – u praksiizazvala kaos, diskriminaciju i nepravdu.

Gradski vrtić nije poskupio, ali privatni jesu

To je, sažeto, glavna poruka koju je gradonačelnik Milorad Batinić na sastanku održanom u srijedu, 28. veljače, u Projektnom uredu Ivanec, uputio okupljenim roditeljima mališana koji pohađaju privatne vrtiće (ponajviše iz DV Bambi), a koji su se našli pogođenima poskupljenjem smještaja djece u vrtić od početka ove godine.

Naime, Grad Ivanec ekonomsku cijenu smještaja za 2024. u gradskom Dječjem vrtiću Ivančice nije povećao te ona i dalje iznosi 233 eura (nije se mijenjala od 2019.).

Međutim, privatni vrtići (na čije cijene Grad nema utjecaja), od početka ove godine su dosta poskupjeli. U prosjeku, cijena vrtića na području Varaždinske županije iznosi oko 280 eura (cijene se kreću od 230 do čak 380 eura mjesečno).

Poskupljenje pogodilo roditelje

Roditelje, čija djeca pohađaju privatne vrtiće, a pogotovo one s dvoje djece, poskupljenje je uvelike novčano pogodilo i opteretilo im kućni budžet. 

Smatrajući da im u pokrivanju dijela naraslih troškova treba participirati Grad te pitajući što je s fiskalnim sredstvima koje država doznačava za ekonomsku održivost vrtića i ne bi li im se iz tih sredstava mogao pokriti dio povećanih troškova, inicirali su sastanak s predstavnicima Grada.

Vladina Uredba: Dobra namjera, kaos u praksi

Uz gradonačelnika Batinića, sastanku je nazočio i njegov zamjenik Marko Friščić i resorna pročelnica Irena Kresonja. Ona je nazočnima pojasnila Vladinu Uredbu i problem koji je prouzročila te Grad Ivanec dovela u poziciju da zbog loše koncipiranih odredbi, a čija je posljedica faktička diskriminacija djece, sada mora osmišljavati novi model i formule kako bi izbjegao ne samo diskriminaciju djece, već i ustavne tužbe i dvostruko financiranje.

Problem je, najkraće, u sljedećem. Država je za pedagošku godinu 2023./2024. za svu djecu smještenu u vrtiće osigurala sredstva za ekonomsku održivost vrtića. Sredstva se dodjeljuju gradovima i općinama, a Gradu Ivancu je za to pripalo cca 244.000 eura godišnje ili oko 20.000 eura mjesečno. 

Grad Ivanec na svom području ima ukupno 578-ero djece koja pohađaju vrtić. Od toga ih 368 pohađa vrtiće na području grada Ivanca (gradski i privatni), 197 ih ide u vrtiće u susjednim gradovima i općinama, dok ih još 13 smješteno u obrtu za dadilje.

Postoji li kontrola provedbe Vladine Uredbe?

-I tu dolazimo do problema. Grad Ivanec je od države dobio sredstva samo za 368-ero djece koja idu u vrtiće na području našega grada, ali ne i za djecu koja pohađaju vrtiće u susjednim sredinama. Usto, 13-ero djece upisane u obrt za dadilje Vladina Uredba nije obuhvatila, oni su iz nje naprosto isključeni jer ona ih ne „prepoznaje“. A sredstva za 197-ero djece s našeg područja koja pohađaju 23 vrtića u 9 susjednih sredina nije dobio Grad Ivanec, već oni gradovi i općine u kojima naša djeca pohađaju vrtić. Iako su njihovi čelnici – jer tako proizlazi iz Uredbe – sredstva koja su im doznačenadužni raspodijeliti i za naše mališane, oni to odbijaju učiniti, već su taj novac namijenili samo za djecu svoga područja. Pokušali smo od njih dobiti povratne informacije o tome da li dobivena sredstva raspodjeljuju na našu djecu, međutim, od devet gradova i općina očitovala su se samo dva i njihov odgovor bio je negativan – izvijestio je Batinić.

Traži se pravedan model

Financijski preračunato, ispada da je država samo za 368-ero djece koja pohađaju gradski i privatni vrtić na području grada Ivanca (ne i obrt za dadilje) doznačila po 55 eura. Međutim, što je s ostalih 210 ivanečke djece koja idu u vanjske vrtiće i kod dadilja, jer i to su naša djeca? Gradu ne može jedno dijete biti važnije od drugog, pa kad se spomenuti iznos raspodijeli na svih 578, onda je to 35 € po djetetu. Međutim, za neke vrtić uopće nije poskupio, dok za druge jest i to u različitim iznosima pa je i pronalaženje jedinstvene formule za rješenjetoga problema vrlo teška zadaća.

I upravo tu je fokus problema i to je problematika na čijem rješavanju Grad intenzivno radi i čije će se rješenje sigurno iskristalizirati idućih dana. 

Na sastanku se razvila i široka rasprava u kojoj je od strane roditelja bilo i kritičkih tonova i prijedloga o mogućim načinima rješenja problema, kako ih oni vide, uključujući i prijedlog da se za svako dijete osigura spomenuti iznos od 35 eura.

U raspravi je bio spomenut i cijeli niz problema s kojima se suočavaju roditelji, uključujući i neprihvatljivu komunikaciju koju je više njih doživjelo prilikom prijave djeteta za upis u gradski dječji vrtić te imputiranja o upisu u vrtić tijekom prošlih godina „po vezi“, do načelnog zajedničkog zaključka da bi se ovakvi problemi izbjegli kad bi se na razini države ekonomske cijene vrtića izjednačile po načelu – ista cijena za isti program.

print