Novosti

Foto: Odisea Hill House, Gačice

POTPORE TURIZMU Objavljen Javni poziv Varaždinske županije za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu; novost - potpore za obnovu ruralnih kuća i tradicijskih objekata

Četvrtak

Varaždinska županija objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u 2024. godini s ciljem unapređenja i razvoja turizma. U proračunu je osigurano ukupno 172.540 eura, a javni poziv će biti otvoren do 8. ožujka.

Potpore će se dodjeljivati putem pet mjera, a javiti se mogu fizičke i pravne osobe koje već imaju registriranu turističku, odnosno poljoprivrednu djelatnost, ali i poduzetnici početnici koji tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti.

Novost ovogodišnjeg Javnog poziva je posebna mjera za vlasnike tradicijskih kuća.

Prva mjera je za postojeće iznajmljivače koji već imaju registrirani smještaj, za koje se dodjeljuju potpore od 2.000 do maksimalno 4.000 eura po projektu.

Druga mjera je za fizičke i pravne osobe koje svoju poljoprivrednu djelatnost nadopunjuju novim turističkim aktivnostima, a pet najbolje ocijenjenih projekata ostvaruje po 3.000 eura potpore.

Treća mjera je za fizičke i pravne osobe koje svoju turističku djelatnost obogaćuju dodatnim atrakcijama, poput raznih vizualnih i interaktivnih atrakcija, pri čemu također pet najbolje ocijenjenih projekata ostvaruje po 3.000 eura potpore.

Na četvrtu mjeru se mogu javiti poduzetnici početnici koji se tek počinju baviti turističkom djelatnošću, a njihove projekte sufinanciraju se iznosima od 2.000 do 4.000 eura po projektu.

Peta mjera je namijenjena vlasnicima objekata ruralne arhitektonske baštine koji ih prenamjenjuju u turističke svrhe. Za tu mjeru je namijenjeno po 10.000 eura za tri najbolje ocijenjena projekta.

Prihvatljivi su sljedeći troškovi za:

 • manje građevinske i zemljane radove – do 30% ukupne vrijednosti prijavljenog projekta
 • ulaganja u cikloturističku ponudu i druge rekreativne sadržaje
 • uređenje i opremanje interijera objekta
 • bazene, saune, hidromasažne bazene te ostala oprema vezana uz isto
 • promocija (izrada i održavanje web stranice, tisak promotivnih materijala…)
 • trošak restauracije i obnove autohtonog objekta i/ili namještaja kao i trošak restauracije i obnove objekta pod konzervatorskom zaštitom odnosno, za koji je izdano Rješenje o svojstvu kulturnog dobra upisanog u Registar kulturnih dobara RH ili Pozitivno mišljenje o arhitektonskoj kulturnoj baštini Ministarstva kulture RH-Konzervatorskog odjela Varaždin
 • trošak izgradnje ekološkog dječjeg igrališta
 • trošak ulaganja u obnovljive izvore energije (solarni paneli, dizalice topline...)
 • trošak uvođenja centralnog grijanja i ostala oprema vezana uz isto
 • trošak hortikulturnog uređenja okoliša, vrt ljekovitog bilja, tradicijski vrt
 • trošak uređenja kupaonica i sanitarnog bloka
 • uređenje i oprema pješačke i/ili poučne staze na vlastitom imanju
 • ulaganje u nove turističke sadržaje: vidikovci, mlinice, etno-zbirke i sl.

Prihvatljivi su svi troškovi projekta nastali od 1. siječnja 2024. godine.

Detaljnije informacije, uključujući i popis potrebne dokumentacije za prijavu, dostupne su OVDJE.

Ukoliko ste zainteresirani za prijavu na ove Pozive za savjetodavnu i operativnu pomoć u kandidiranju svojih projekata obratite se Projektnom uredu za EU fondove na mail: [email protected] ili na telefon 042/645-485.

print