Novosti

IZVOR: https://gradonacelnik.hr/aktualno/pozitivni-trendovi-u-ivancu-rastu-zaposlenost-i-prihodi-poduzetnika-grad-krece-po-cetvrti-business-friendly-certifikat/

Pozitivni trendovi u Ivancu: Rastu zaposlenost i prihodi poduzetnika, Grad kreće po četvrti Business friendly certifikat

Petak

Nedavnom Vladinom odlukom o indeksaciji hrvatskih gradova po stupnju razvijenosti, među gradovima koji su napredovali u višu skupinu našao se i Grad Ivanec koji je u analiziranim 2020., 2021. i 2022. godini u odnosu na prethodno razdoblje „skočio“ za čak 49 mjesta i ostvario indeks razvijenosti od 104,496, što je najveći rast među svim gradovima u Varaždinskoj županiji, uključujući i Grad Varaždin. Time je Ivanec, po pokazateljima razvijenosti, pridružen skupini gradova kao što su Split, Osijek, Šibenik, Jastrebarsko, Karlovac i dr…

Ništa od ovih rezultata, kažu u Gradu Ivancu, nije ostvareno preko noći, već je rezultat vrlo pažljivo „krojene“ razvojne politike koju u posljednjih, više od 15 godina, na čelu s dugogodišnjim gradonačelnikom Miloradom Batinićem, sustavno provodi aktualna gradska vlast.

-Suočeni s nizom ograničavajućih okolnosti (gospodarska kriza, prevladavajuća prerađivačka industrija, niske plaće, izostanak bilo kakvih državnih potpora, niski porezni prihodi per capita itd.), odlučili smo prije 15-ak godina uzeti stvari u svoje ruke. U fokus djelovanja Grada stavili smo razvitak gospodarstva (s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo). I to je za gradsku upravu bila i do dan danas ostala politika svih politika, na kojoj se baziraju svi gradski strateški razvojni dokumenti – pojašnjava nam gradonačelnik Batinić. Ističe da ključni dio te orijentacije čini stvaranje povoljne poslovne klime za biznis te za nova ulaganja domaćih i stranih poduzetnika.

Puno niža stopa nezaposlenosti, dvostruko viši prosječni dohodak

Kad je riječ o kretanju prosječne stope nezaposlenosti, Vladina analiza za područje Grada Ivanca pokazuje smanjenje stope nezaposlenosti od čak 70 posto, i po ovome pokazatelju Ivanec je uspješniji od svih gradova u Varaždinskoj županiji. Ovakvi rezultati tumače se brojnim novim investicijama postojećih i novih poduzetnika, gradnjom novih pogona i otvaranjem novih radnih mjesta. Pozitivni su i pokazatelji koji se odnose na povećanje prosječnog dohotka po stanovniku, prema podacima Vlade RH, na području Ivanca prosječni dohodak porastao je za više od 49 posto, odnosno, dvostruko više u odnosu na prošlo razdoblje i dokaz je pozitivnih promjena u rješavanju problematike niskih plaća na području grada, prvenstveno u prerađivačkoj industriji. Ivanec bilježi visok rast u još jednom segmentu, a to su prosječni izvorni prihodi po stanovniku, i to za 45 posto. Iako je to nominalno tek nešto više od 286 € (2.155 kn), što znači da su proračunski primici po glavi stanovnika i dalje razmjerno niski (pa zbog toga Grad Ivanec i dalje prima državnu pomoć u obliku fiskalnog izravnanja), ovakav postotak rasta pokazatelj je uspješne promjene trendova u pozitivnom smjeru. Ove brojke ujedno su pokazatelj kvalitetnog planiranja gradskih aktivnosti, programa i projekata koji se, unatoč razmjerno niskih prihoda po glavi stanovnika i ograničenim proračunskim sredstvima, provode u velikom opsegu. A samim tim je još veći i uspjeh Grada u povećanju indeksa razvijenosti…

Kako bi gradska uprava mogla stručno i profesionalno provoditi takvu orijentaciju, Grad Ivanec se prije više od desetak godina pridružio međunarodnom pilot projektu BFC (Business Friendly Certificate In South East Europe). U 2013., u vrlo zahtjevnom certifikacijskom procesu, Ivanec je stekao i znak BFC-a, kojim se uvrstio u malobrojnu obitelj certificiranih gradova u Jugoistočnoj Europi, kojim dokazuje da u gradnji povoljne poduzetničke klime ispunjava i aktivno u djelo provodi suvremene zapadne business friendly standarde, a Ivanec je certifikat ponovno dobio 2017. godine, na regionalnoj konferenciji Core Days u Dubrovniku 2022. Ivanec se afirmira kao jedini grad u Hrvatskoj koji je certifikat uspio potvrditi i treći put, a ove godine Ivanec kreće i u četvrtu recertifikaciju, dodaje nam Ljiljana Risek, pročelnica Upravnog odjel za poslove gradonačelnika.

Zanimljivo je da je posvećenost Grada Ivanca poduzetništvu, na široj razini prvi primijetio ugledni Financial Times te 2014./2015., za razrađene strategije za privlačenje domaćih i stranih ulaganja,  uvrstio Grad Ivanec među top 10 mikro gradova u Europi. I tu se nije stalo. Potvrđuje to i podatak da je Financial Times Grad Ivanec proglasio pobjednikom u kategoriji europskih mikro gradova za razdoblje 2016./2017. i svrstao ga među najpoželjnije europske destinacije za biznis!

Poslovni klub, Poduzetnički inkubator, Poslovna zona d.o.o.

-Kako bismo unaprijedili komunikaciju s lokalnom poduzetničkom zajednicom, Grad Ivanec je u suradnji s ivanečkim poduzetnicima i obrtnicima prije više od 10 godina osnovao Poslovni klub. Putem njega razgovaramo s poduzetnicima i s njima se konzultiramo o svim relevantnim pitanjima, pri čemu se Grad, u sklopu svojih financijskih mogućnosti i zakonodavnog okvira, pojavljuje kao support gospodarstvu – ističe Batinić.

Također, Grad je utemeljio i tvrtku Poslovna zona Ivanec d.o.o. koja faktički djeluje kao poduzetnički centar, a kroz koju operativno u djelo provodi svoje gospodarske politike,  sve usluge tvrtke u potpunosti su na raspolaganju potrebama lokalnih (ali i vanjskih) poduzetnika i obrtnika.

-Grad je osnovao i Poduzetnički inkubator te njegove prostore pod vrlo povoljnim uvjetima stavio na raspolaganje poduzetnicima početnicima, a pod sličnim kondicijama pokrenut je i Virtualni inkubator.  Ogroman je spektar potpora, ističe Batinić, koje Grad Ivanec direktno i putem Poslovne zone Ivanec d.o.o. pruža poduzetništvu i razvitku gospodarstva.

-Riječ je o brojnim stimulativnim financijskim i nefinancijskim potporama koje su posebno razrađene za nove i postojeće poduzetnike te za poduzetnike-početnike, a poseban program potpora predviđen je za poduzetnike u turizmu. Tako da spomenuti bussiness friendly odnos, u kombinaciji s kontinuiranim stimulativnim potporama gospodarstvu, daju snažan vjetar u jedra poduzetničkim inicijativama i čine važan doprinos spomenutom razvojnim iskoraku Grada Ivanca – ističe ivanečki gradonačelnik.

Sve to rezultira gradnjom brojnih novih pogona, novim zapošljavanjem i novim doseljavanjem u Ivanec, Grad je stoga suočen s velikom potražnjom za stanovima i kućama te građevinskim zemljištem pa je stoga gradska uprava prisiljena ubrzanim tempom uređivati i aktivirati nove građevinske zone, a jedna od njih, zona Preradovićeva (koju je Grad uredio po modelu tzv. urbane komasacije), već je gotovo popunjena i u rekordnom roku popunjena urbanim vilama i gospodarskim sadržajima. Trenutačno Grad ubrzano aktivira još jednu veću te nekoliko manjih građevinskih zona.

Gradske stambene poticaje koristi 128 mladih obitelji

Ostanak mladih obitelji u Ivancu Grad potiče vrlo stimulativnim programom poticaja za rješavanje stambenog pitanja.

-O tome da je on dobro pogođen svjedoči i podatak da ga dosad koristi već 128 mladih obitelji. U najavi su i nove, a veseli nas što njime potičemo i doseljavanje iz drugih sredina, jer vidljivo je da se četvrtina korisnika u Ivanec doselila iz susjednih mjesta i gradova, ali i iz Krapinske županije i Zagreba – ističe Batinić.

Povećano doseljavanje mladih obitelji stavlja i nove izazove pred Ivanec, a to je – rješavanje nedostatka smještajnog prostora za djecu u vrtićima. Stoga Grad Ivanec, uz potporu NPOO-a, već dograđuje Dječji vrtić u Ivancu za prijam daljnjih 50-ak mališana jasličke dobi. Upravo je zaključen i ugovor o gradnji novog vrtića u prigradskom naselju Radovan, koji će moći primiti daljnjih 64-ero mališana.

Podrška mladima i mladim obiteljima

Grad Ivanec je prije neki dan pozvao sve mlade obitelji i građane do 45 godina starosti, koji imaju prebivalište na administrativnom gradskom području, da iskoriste bespovratne novčane poticaje za rješavanje svog stambenog pitanja. Među najstimulativnijim mjerama u gradskom Programu je oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom (do)gradnje ili rekonstrukcije kuće, a Grad 100 posto od plaćanja tog doprinosa oslobađa 3-članu obitelj za stambeni objekt neto korisne površine 74,25 m2, 4-članu obitelj za površinu od 81 m2, a 5-članu obitelj za površinu od 98,55 m2. Druga mjera je oslobađanje plaćanja komunalne naknade prvih 5 godina (za korisnike koji su području grada kupili ili sagradili nekretninu). Također, Grad s 10 posto sufinancira ratu kredita svim obiteljima koje stambeno pitanje rješavaju kreditom kod komercijalnih banaka. Ova mjera traje 5 godina, a Grad subvenciju produljuje za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, odnosno za 2 godine za svako novorođeno dijete u obitelji. Kada su u pitanju mladi, kao što je i bilo najavljeno u prosincu prilikom dodjele gradskih stipendija studentima za ak. godinu 2023./2024., Grad Ivanec je raspisao još jedan, novi, natječaj za dodjelu 13 studentskih stipendija, temeljem socijalnog statusa i drugih socijalnih prilika u obitelji te uspjeha u školovanju, odnosno na studiju. I to po drukčijim, povoljnijim kriterijima, te tako i onim studentima koji u prvom krugu nisu zadovoljili kriterije po pitanju dohodovnog cenzusa, omogućiti da dobiju stipendiju. Navedene stipendije dodjeljuju se u visini od 106,18 eura mjesečno (800 kuna). Inače, Grad i u ovoj ak. godini dodjeljuje ukupno 60 stipendija (46 temeljem socijalnog statusa, a ostale temeljem kriterija deficitarnosti zanimanja)…

Pozitivni gospodarski pokazatelji po pitanju novog zapošljavanja, udvostručenja prosječnog dohotka po stanovniku, rastu prosječnih izvornih prihoda, smanjenja nezaposlenosti, povećanog doseljavanja u grad i dr. od gradske uprave zahtijevaju i ozbiljne iskorake po pitanju drukčijeg promišljanja urbanih sadržaja primjerenih mladim generacijama.

Upravo zato Grad zadnjih godina u povećanim iznosima investira u uređenje sportsko-rekreacijske i kulturne infrastrukture, uz već standardno visok postotak izdvajanja u komunalne projekte. Iako se i po intenzivnoj društvenoj, gospodarskoj i infrastrukturnoj gradnji, po pojačanim prometnim tokovima te po otvaranju velikih trgovačkih centara vidi da život u Ivancu doslovce „bukti“, Batinić upozorava i na otežavajuće momente koje gradu donosi spomenuta visoka indeksacija Ivanca.

Otežavajući momenti

-Svrstavanje u rang iznadprosječno razvijenih će nam onemogućiti prijave na pojedine javne pozive i natječaje, tj. nećemo moći ostvariti sredstva za sufinanciranje naših programa i projekata. A budući da Ivanec, na čelu sa mnom kao nezavisnim gradonačelnikom ni dosad nije bio miljenik državne vlasti pa su ga izdvajanja za brojne projekte zaobilazila u širokom luku, nisam ni za ubuduće optimist. A to znači da ćemo i dalje, jednako kao i do sada, morati mudro gospodariti raspoloživim sredstvima i resursima te onime što imamo raditi na unapređenju standarda i kvalitete života naših građana – kaže Batinić.

U tom kontekstu ističe da središnja državna vlast već godinama kroz razne projekte u pojedine regije, gradove i općine „upumpava“ ogromna financijska sredstva iz nacionalnih i EU izvora.

-A sada objavljeni rezultati indeksacije pokazuju da su rezultati tog golemog financiranja izostali. Štoviše, vidi se da su podobne sredine, u koje se na razne načine usmjeravao novac, čak i nazadovale… Taj raskorak u financiranju regija pogotovo je vidljiv na Sjeveru Hrvatske, koji je gospodarski najpropulzivniji i radi velike kvalitativne i kvantitativne iskorake, ali ga veliki prometni i drugi projekti zaobilaze već dugi niz godina – zaključuje Batinić. (Grad Ivanec/P.Livajić)

U Top 10 po potporama poduzetnicima

Grad Ivanec, u Varaždinskoj županiji, našao se u Top 10 i naše nedavne analize potpora poduzetnicima u 2022. godini za koju su dostupni posljednji brojčani pokazatelji Ministartsva financija, i to u nekoliko (čak tri) parametra izračuna. Među najboljima je u poretku gradova s najvećim udjelom sredstava za subvencije u proračunu (3.60 posto), kao i visokim porastom (+100 posto, odnosno 1.687.495 kuna) izdvajanja za subvencije poduzetnicima (trgovačkim društvima i zadrugama izvan javnog sektora) u 2022. prema izdvajanjima u 2021…

print