Novosti

SU KRAŠEVSKI ZVIRI U petak, 3. XI., predstavljanje publikacije „Špilje i jame - Podzemno bogatstvo Varaždinske županije“ s osvrtom i na bioraznolikost Siljevca

Utorak

Grad Ivanec i Muzej planinarstva Ivanec u petak će, 3. studenog, biti domaćini edukativnom predavanju i predstavljanju publikacije „ŠPILJE I JAME – Podzemno bogatstvo Varaždinske županije“. Publikaciju je ivanečka Speleološka udruga Kraševski zviri izdala u suradnji s Javnom ustanovom „Priroda Varaždinske županije“ i u njoj su sažeto predstavljeni najvažniji podaci o podzemnim objektima našega područja.

O zanimljivostima vezanim uz tu temu, ali i sve većeg problema onečišćenja speleoloških objekata unatoč tome što su svi oni, prema Zakonu o zaštiti prirode, od posebnog interesa za RH i uživaju njezinu osobitu zaštitu, kao i o vrijednosti naših planinskih masiva (podzemne vode, bioraznolikost) govorit će predavači mag. ing. amb. Valentina Kraš, predsjednica SU Kraševski zviri, te dr. sc. Mišel Jelić, kustos Prirodoslovnog odjela Gradskog muzeja Varaždin.

Dio predavanja bit će posvećen i specifičnostima i bioraznolikostima masiva Ivančice na Siljevcu, koji je u posebnom fokusu zbog planova privatnog kapitala potpomognutim političkim elitama o otvaranju kamenolomana tom području.

Početak je u Muzeju planinarstva u 19 sati, a ulazak je otvoren svima zainteresiranima.

print