Novosti

VATROGASNI JUBILEJ Postrojavanjem, mimohodom kroz naselje i svečanom skupštinom obilježena 20. obljetnica rada DVD-a Bedenec

Ponedjeljak

DVD Bedenec, najmlađi u vatrogasnoj „obitelji“ Grada Ivanca koja broji čak šest dobrovoljnih vatrogasnih društava, u subotu je, 28. listopada, s velikim ponosom obilježio 20 godina rada i djelovanja.

Proslava je počela pred vatrogasnim domom, svečanim postrojavanjem vatrogasaca i njihovih kolega iz 15-ak gostujućih DVD-ova te mimohodom kroz naselje uz pratnju Limene glazbe Lepoglava.

Nakon povratka, zapovjednik DVD-a Ljubomir Cikač prijavak je predao zamjeniku gradonačelnika Marku Friščiću, aktualnom načelniku Stožera civilne zaštite grada Ivanca.

Svečana skupština

U vatrogasnom domu potom je počela svečana skupština. Nakon kratkih pozdravnih riječi predsjednika Ivana Vreska, koji je na čelu društva od samoga početka i koji nije skrivao ponos i zadovoljstvo što DVD svoj jubilej slavi u lijepom domu kakvim se rijetko mogu pohvaliti i puno veće sredine od Bedenca, u nastavku je izvješće o radu društva tijekom protekla dva desetljeća podnio tajnik Siniša Vresk.

Prisjetio se tom prilikom kako je sve krenulo na inicijativu nekoliko mjesnih entuzijasta koji su 26. listopada 2003. održali prvi sastanak te kako se potom postupno odvijalo formiranje društva, osposobljavanje i školovanje kadrova, gradnja spremišta, opremanje DVD-a, pa polaganje kamena temeljca za gradnju doma, gradnja prve i druge etaže…

Kao prekretnicu koja je donijela vjetar u jedra DVD-u, istaknuo je donaciju navalnog vozila 2009. godine, s vodom „na kotačima“, što je omogućilo mladom DVD-u Bedenec da postane respektabilna vatrogasna postrojba, ali mu i donijelo zahtjevne zadaće. Tako su bedenski vatrogasci sudjelovali i u intervencijama kod pucanja nasipa na Savi u Županji, na Jadranu, u Novoj Gradiški te u gašenju velikih požara na Pelješcu i u Splitu.

 

Hvala donatorima!

Uz brojne donatore koji su na razne načine tijekom godina pomagali DVD-u u opremanju i gradnji doma, naročito je istaknuo vlč. Tomislava Antekolovića, te mu uputio zahvale na velikim donacijama u vatrogasnoj opremi, ali i za rasvjetu, stolariju, žbukanje, modernu kuhinju itd. Znatan doprinos gradnji i opremanju doma dao je i Grad Ivanec.

Tijekom protekla dva desetljeća članovi DVD-a Bedenec građanima su priskakali u pomoć u svim nevoljama koje su ih pogađale  – u gašenju požara (od kojih je najveći bio na Ravnoj gori), kod potresa, poplava, tehničkih intervencija, u coroni itd.

Kako je istaknuo S. Vresk, unatoč tomu što je DVD prošao i kroz turbulentno razdoblje podjela i neaktivnosti dijela članova, DVD Bedenec svoj 20. rođendan dočekuje kao stabilno društvo koje broji 75-ero članova, a 55-ero je školovano za jedno od vatrogasnih zvanja.

Počasni članovi DVD-a Bedenec

U nastavku su članovima DVD-a Bedenec uručene brojne zahvalnice i vatrogasna priznanja, a počasnim članovima društva proglašeni su vlč. Tomislav Antekolović, Dražen Novak i Josip Lončarić. Priznanja vatrogascima uručio je i zapovjednik VZ GI Ivan Putarek.

Zahvalnice su dodijeljene i Gradu Ivancu i gradskoj Vatrogasnoj zajednici te brojnim poduzećima i tvrtkama koje podupiru rad DVD-a, kao i drugim DVD-ovima s kojima Bedenec dobro surađuje.

-Tijekom proteklih 20 godina DVD Bedenec puno je toga napravio, to više što danas nije lako biti ni dobrovoljac ni vatrogasac. Vatrogastvo je humanitaran poziv i zato vas pozivam da i dalje ustrajete na njemu i da u tom duhu odgajate mlade, a upravo velik broj djece i mladih u vašim redovima je ono što me posebno veseli – istaknuo je u prigodnoj riječi predsjednik gradske Vatrogasne zajednice i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras. Posebne zahvale uputio je Gradu i gradonačelniku Miloradu Batiniću na dobroj suradnji s vatrogascima.

Grad Ivanec – i dalje povećana sredstva za vatrogastvo

U ime Grada Ivanca, čestitke svim članovima DVD-a Bedenec u povodu njihova jubileja uputio je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

-Unatoč tomu što u društvu općenito imamo trend sve  veće letargije i sve manje spremnosti za dobrovoljni rad u zajednici, veseli me što se kod proteklih, vrlo zahtjevnih i izazovnih intervencija (poplave, potresi, corona i dr.) ipak u velikoj mjeri osjetilo zajedništvo i želja za rad za dobro zajednice. Hvala vam što to zajedništvo živite svih 365 dana u godini! Grad Ivanec itekako prepoznaje ovaj trud i vrijednost rada vatrogasaca i zato posljednjih godina za redovit rad vatrogastva izdvaja puno više financijskih sredstava, dodatno osigurava i interventna sredstva te i posebna sredstva za opremanje svih DVD-ova po istim standardima – naglasio je Friščić te poručio da će se na isti način nastaviti i dalje.

„Samo u slozi možemo napredovati!“

Skupu se kratko obratio i vlč. T. Antekolović:

-Točno je, na mladima svijet ostaje, ali posao i dalje ostaje na starijima! Pokazali ste da ste složni pa neka vam i ljevica i desnica i dalje rade u slozi, jer samo u slozi možemo napredovati – znakovito je zaključio vlč. Antekolović.

Druženje vatrogasaca nakon svečane skupštine nastavljeno je u dobrom vatrogasnom raspoloženju, uz večeru i glazbu.

Spomenimo da su svečanosti bedenskih vatrogasaca nazočili i njihovi kolege iz DVD-ova Ivanec, Margečan, Salinovec, Radovan, Gačice, Lepoglava, Kaznionica Lepoglava, Bednja, Vrbno, Cvetlin, Klenovnik, Kamenica, Višnjica, Zaprešić, Vrapče i Cirkulane, a pridružio im se i Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ.

print