Novosti

BRANITELJI U ZAPADNOJ SLAVONIJI Uoči Svih svetih počast poginulima u Domovinskom ratu na bojištima u Novskoj, Pakracu, Lipiku i okolici

Ponedjeljak

Uoči blagdana Svih svetih izaslanstvo UDVDR-a Ivanec i HVIDR-e Ivanec posjetilo je zapadnu Slavoniju te počast poginulima i nestalima u Domovinskom ratu odalo na spomen obilježjima kod Novske, u Lipiku i Pakracu te u okolnim mjestima.

Prilikom poklona poginulima na lokaciji Trokut Novska, branitelji iz Ivanca susreli su se s veteranima iz Specijalne jedinice PU Kutina "Ris", koji su također došli u obilazak mjesta stradavanja svojih kolega, te se kratko s njima zadržali u razgovoru.

Počast poginulim pripadnicima 104. brigade na lipičko-pakračkom ratištu odana je i na spomen obilježju u Lipiku, nakon čega se ivanečko izaslanstvo kod središnjeg spomenika u Pakracu pridružilo obilježavanju 32. godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna te odavanju počasti svih njegovim pripadnicima koji su branili domovinu na pakračko-lipičkom području.

Kako je tom prilikom istaknuo Božidar Lujanac, predsjednik Udruge Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, 76. bataljun bila je prva organizirana postrojba na području Pakraca i Lipika, a koja je zaustavila banjalučki korpus te obranila pakračko područje i Grad Pakrac, koji nikad nije pao u ruke neprijatelja.

Domaćinima se kratko obratio predsjednik UDVDR Ogranka Ivanec Ljudvek Cikač te istaknuo kako su mnogi hrvatski branitelji iz šireg ivanečkog kraja, pripadnici 2. ivanečke bojne 104. brigade, svoj ratni put započeli upravo na pakračko-lipičkom području i zato su emocionalno vezani uz ovaj kraj.

Nakon druženja u Domu HVIDR-e Pakrac, ivanečko izaslanstvo sjenama poginulih poklonilo se i u Kusonjama, u Kraguju te u šumi Zukva, gdje su tijekom jeseni 1991. poginuli mnogi branitelji iz domaćih postrojbi, iz Bjelovara, te iz 104. brigade ZNG RH i 54. čakovečke bojne.

U završnom dijelu posjeta zapadnoj Slavoniji, ivanečko izaslanstvo prošlo je i kroz područja gdje su krajem 1991. i u prvoj polovici 1992. godine također boravili branitelji iz ivanečkoga kraja - Omanovac, Gornju i Donju Obreš, Ploštine i Brekinsku.

print