Novosti

Župan Štromar na sastanku u Ivancu dao potporu projektu da ivanečki Ivkom vodom počne opskrbljivati cijelo područje bivše općine Ivanec

Petak

- S današnjim danom Varaždinska županija na čelu sa županom Predragom Štromarom aktivno se uključuje u rješavanje problematike vodoopskrbe i odvodnje zapadnog dijela Varaždinske županije i stoga ovaj sastanak smatram prekretnicom u projektu čiji je cilj da se na cijelom području bivše općine Ivanec utvrdi dugoročna jedinstvena vodoopskrbna politika. Naime, gradnjom vodospremnika Pilana II kapaciteta 800.000 litara vode, stvorene su tehničke pretpostavke da Ivkom u cijelosti može kvalitetnom vodom s Ivančice snabdijevati cijelo područje bivše ivanečke općine, pod čime podrazumijevam i područje grada Lepoglave i svih susjednih općina. Stoga ću, kao predsjednik Skupštine Ivkoma d.d., sazvati sastanak svih dioničara (gradova Ivanca i Lepoglave te općina Bednja, Maruševec, Klenovnik i Donja Voća) i upoznati ih s ovim projektom. S obzirom na to da su na ovom području dva distributera vode – Ivkom i Varkom – te da iz toga proizlaze i određeni problemi vezani uz upravljanje sustavom i infrastrukturom, župan Štromar stavio se na raspolaganje da te odnose pomiri i time pridonese definiranju i uspostavljanju novog vodoopskrbnog sustava čija bi osnova bila da se ivanečkom vodom putem Ivkom voda napaja cijela bivša ivanečka općina.

To je u petak, 3. travnja, u Gradskoj vijećnici Ivanec, izjavio Milorad Batinić, predsjednik Skupštine Ivkoma d.d. Ivanec, nakon sastanka sa županom P. Štromarom, predsjednicom Upravnog odbora Ivkoma Klaudijom Brezovec, poslovodstvom Ivkoma voda na čelu s direktorom Mladenom Stankom i tehničkim direktorom Rankom Zboduljom te svojim zamjenicima Brankom Putarekom i Čedomirom Bračkom.

Dajući potporu ovom projektu, župan Štromar naglasio je da će između Varkoma i Ivkoma vjerojatno biti određenih problema, ali i to da se oni daju riješiti, pri čemu će on nastupiti kao medijator. Budući da će jedna od prvih zadaća u cilju uspostavljanja novog distributivnog sustava biti izrada studije vodoopskrbe i odvodnje na području bivše općine Ivanec radi apliciranja projekta na fondove EU, naglasio je da svakako treba iskoristiti sredstva fondova za izradu tehničke dokumentacije i kasnije, za gradnju sustava. 

Preuzimanjem distribucije vode na cijelom zapadnom području Varaždinske županije Ivkom će se, naglasio je Batinić, dugoročno poslovno pozicionirati i, što je jednako važno, kvalitetno će odgovoriti na dugogodišnje težnje građana šireg područja da im se omogući sigurna opskrba vodom s ivanečkih izvora. Pogotovo se to odnosi na stanovnike ivanečkih naselja Jerovca, Ribić Brega i Horvatskog, koji već godinama teže za ivanečkom vodom.

Na sastanku je bilo riječi i o Aglomeraciji Ivanec, projektu gradnje separatne kanalizacije za Ivanec i niz naselja u slivu Bednje čiji je glavni cilj gradnja odvodnje po europskim standardima te smanjenje onečišćenja vodotoka i zaštita podzemnih voda. Tehnička dokumentacija je dovršena, kraju se privodi i izrada studije utjecaja na okoliš, riješeni su problemi smještaja pročistača proizašli iz činjenice da područje Aglomeracije obuhvaća poplavna područja i ona koja su zaštićena Naturom 2000. Ukratko, projekt će pravodobno biti spreman za kandidiranje na EU fondove.

print