Novosti

OBLJETNICA POGIBIJE JOSIPA KRAŠA Batinić: Kraševa borba protiv bahatih elita i oligarhije, a za pravdu za malog čovjeka, aktualna je i danas

Srijeda

Vodstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem i zamjenikom Markom Friščićem, pojedini gradski vijećnici, delegacije Udruge antifašista i antifašističkih boraca Ivanec te Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Policijske postaje Ivanec danas su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali počast Josipu Krašu, najpoznatijem narodnom heroju ivanečkoga kraja, borcu za prava radnika i ivanečkih rudara,  antifašistu i organizatoru pokreta otpora u Gorskom kotaru, na Baniji i Kordunu. Počast mu je, u povodu 82. obljetnice pogibije (poginuo je u okršaju s ustašama u Karlovcu na današnji dan 1941. godine), odana kod njegove rodne kuće u Vuglovcu.

Tim se povodom skupu obratio gradonačelnik M. Batinić te podsjetio da je Kraš rođen ovdje, u seljačkoj obitelji, u kraju u kome se egzistencija osiguravala teškim radom u rudnicima te na poljoprivredi na škrtoj zagorskoj zemlji.  

Zarana je postao svjestan dubokih nepravdi i nejednakosti u tadašnjem društvu, te je cijeli svoj životni credo već od mladih godina stavio u službu aktivne borbe za prava radnika i ljudi.

Kraš – osoba koja zaslužuje poštovanje

-Uz Kraša se ne vežu nikakve loše povijesne konotacije. Dapače, povijest ga pamti kao bespoštednog borca za radnike, posebno ivanečke rudare, te kao organizatora rudarskih štrajkova 1936. i 1937. godine, koji su rezultirali povećanjem plaća i poboljšanjem uvjeta rada. U kolektivnoj memoriji Ivančana Kraš je do danas ostao živjeti kao jedna od povijesnih ličnosti koje zaslužuju njihovo poštovanje – naglasio je Batinić.

U kontekstu Kraševe borbe za prava radnika i pravdu, naglasio je da i unatoč tomu što živimo u suvremenom društvu 21. stoljeća i dičimo se državom koju volimo zvati demokratskom, iz dana u dan svjedočimo tome da nepravde nisu nestale.

-Suočavamo se s dvije Hrvatske: s jednom, za potplaćene radnike, službenike, seljake i umirovljenike, te s drugom, za političku i s njome povezanu elitu i oligarhiju, kojoj se opraštaju i plin za cent i bespravno sagrađeni objekti i sustavna pljačka raskrinkana kroz stotine afera – istaknuo je Batinić.

Svjedočimo, kazao je, i nepravdama prema Ivancu od strane središnje državne vlasti.

-Kojom argumentacijom se može opravdati otimanje vodovoda i gradske firme, pokušaji dovoza otpada pod prozore Ivančana, blokiranje razvoja Industrijske zone, inicijative za otvaranje kamenoloma na Ivančici? Gdje su tu načela pravednosti, zakonitosti, poštivanja građanskih i ljudskih prava? – zapitao je gradonačelnik te kazao da je upravo zbog toga i dalje aktualna poruka Josipa Kraša o borbi protiv ugnjetavača svake vrste i za pravdu za malog čovjeka.

I današnja Hrvatska treba novoga Kraša

-Upravo zbog toga uvjeren sam da i današnja Hrvatska treba jednoga Kraša koji bi vodio novu borbu protiv nepravdi u društvu, protiv bahatih elita, pljačke, beznađa, lošeg smjera i svega negativnog sa čime se suočava mlada hrvatska država – zaključio je Batinić.

Okupljenima su se obratili i Jasenka Friščić, predsjednica Udruge AB i antifašista Ivanec te zahvalila Gradu i gradonačelniku što ih prate u svim aktivnostima. U ime županijske Zajednice udruga AB i antifašista skup je pozdravio i njegov tajnik Milan Turkalj te također zahvalio gradonačelniku na lijepim riječima i zanimljivoj poveznici Kraševe borbe s aktualnim prilikama.

Gosti su potom razgledali unutrašnjost Kraševe rodne kuće koja je pretvorena u memorijalnu kuću.

Podsjetimo, Josip Kraš počiva u Grobnici narodnih heroja na Mirogoju. Po njemu je nazvana najveća hrvatska konditorska industrija „Kraš“, a aktualna ivanečka gradska vlast odužila mu nazvavši jednu ivanečku ulicu njegovim imenom.

print