Novosti

OSNOVNA ŠKOLA RADOVAN Zanimljivo i uzbudljivo na programu prometne kulture za najmlađe

Četvrtak

U srijedu, 20. rujna, Osnovna škola Metela Ožegovića u Radovanu bila je domaćin provedbe Jumicara, Programa prometne kulture za najmlađe.

Sudionici programa i ovoga su puta bili učenici drugih razredamatične OŠ Radovan, njenih područnih škola u Gačicama i Margečanu te OŠ Gustava Krkleca u Maruševcu i njene PŠ u Druškovcu.

Posebno veseli što su ove godine u Program bili uključeni i učenici drugih i trećih razreda Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu.

Okupljeni mališani, u pratnji svojih učitelja razredne nastave, na početku su dobili osnovne informacije i temeljno teoretskoznanje o pravilima ponašanja u prometu, prometnim znakovima i sigurnoj vožnji. Također, naučili su kako pružiti prvu pomoć lakše unesrećenoj osobi, a članovi DVD-a Radovan dječici su ukratko prenijeli osnovne informacije o tome kako spriječiti požar i kako reagirati ukoliko do njega dođe.

No, najviše interesa i uzbuđenja izazvao je praktični dio programa. Učenici su na mobilnom poligonu vozili male električne automobile, prolazili kroz semafore i raskrižja, pratili prometne znakove i označene pješačke prijelaze.

Zaposlenice Crvenog križa prenijele su im osnovne tehnike prve pomoći, a svaki učenik imao je priliku naučiti kako pružiti osnovnu prvu pomoć. 

Dječica su isprobala i rad s vatrogasnim brentačama i šmrkovima, razgledala su vatrogasno vozilo, a uključila su ivatrogasne sirene, što je izazvalo posebno uzbuđenje i veselje.

Provedbu programa obišao je zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Marko Friščić zajedno s ravnateljicom Osnove škole u Radovanu Željkom Hanžek – Paska. 

Tom je prilikom podržao mališane u marljivom vježbanju i usvajanju znanja o sigurnosti u prometu, ali je isto tako pohvalio i još jednom istaknuo sve dobrobiti programa. Posebno se osvrnuo na važnost prevencije kroz edukaciju, a koja sprečava nesreće i spašava živote.

Podsjetimo, Program prometne kulture za najmlađe već tradicionalno provodi udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska, a partner na projektu su Policijska postaja Ivanec, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec i DVD Radovan.

Program prometne kulture za najmlađe financijski podupire i Grad Ivanec.

print