Novosti

SJAJNA PROMOCIJA KUD Salinovec i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić 20 minuta u Dobro jutro, Hrvatska

Ponedjeljak

KUD Salinovec i zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić napravili su sjajnu promociju Ivanca i Salinovca u emisiji HRTV-a Dobro jutro, Hrvatska u subotu, 16. rujna. U prilogu koji je trajao gotovo 20 minuta, Ivanec i njegove posebnosti predstavio je M. Friščić, pri čemu je posebno akcentirao Salinovec kao domaćina jednog državnog festivala, a to je festival u kiparenju motornom pilom. 

Rad i uspjehe KUD-a odlično su predstavili tajnica Magdalena Lepoglavec i umjetnički voditelj Tihomir Kukulić, dok je narodne nošnje članova opisala dugogodišnja članica KUD-a Ljiljana Hlevnjak. Ona je govorila i o izvornim delicijama salinovečkog kraja – mesu z banjice, kosanoj masti, pečenoj raci, orehnjačama, zljevkama itd. – kojima su Salinovčankeprepunile stol u TV studiju, a koji je mamio interes kamere i voditelja.

Predsjednik KUD-a Vjekoslav Ptiček predstavio je cimbale, tradicijski instrument koji je nekad bio sastavni dio svakog domaćeg sastava, dok je danas tek rijedak ostatak nekadašnje glazbene tradicije Zagorja. Osobito zanimljiv bio je razgovor s Ivanom Lončarom, izrađivačem narodnih instrumenata, koji je opisao kako izrađuje cimbale, violine, tambure…

Uz izvorno pjevanje, salinovečki folkloraši u TV-studiju su i zaplesali te svim tim pokazali da zasluženo nose naslov pobjednika 9. smotre folklora Varaždinske županije u kategoriji izvornih plesova i sudionika državne smotre u Županji.

Snimku gostovanja u emisiji možete pogledati na linku https://hrti.hrt.hr/api/api/ott/socialshare?target=copy&referenceId=1321511842&channelReferenceId=40013&mobile=false&serie=false&operatorReferenceId=hrtuz napomenu da je potrebna registracija ili prijava kao gost u aplikaciju HRTi.

print