Novosti

GRADSKA KNJIŽNICA I ODGOJNI DOM IVANEC „Čitaj, razgovaraj i odmaraj“

Srijeda

Gradska knjižnica Ivanec u suradnji s Odgojnim domom Ivanec realizirala je projekt pod nazivom „Čitaj, razgovaraj i odmaraj“. 

Voditeljica projekta je nastavnica hrvatskoga jezika Jelena Mežnarić, a cilj projekta bio je vođenim aktivnostima kroz radionice čitanja, slušanja i nenasilne komunikacije razvitičitalačku pismenost korisnika Odgojnog doma.

Radionice su se održavale u manjim grupama kako bi se u opuštenoj atmosferi svaki učenik osjećao sigurnim izraziti svoje mišljenje bez bojazni od kritike i odbacivanja. Riječ je o osmišljavanju i implementaciji novih metoda i oblika rada s učenicima poput igre, istraživanja, dramskih igara, plesa, crtanja, improvizacije…

U sklopu projekta održan je i online književni susret s psihologinjom Tanjom Javorinom. 

Nakon književnog susreta održana je večer druženja i zabave uz društvene igre. Za stvaranje što opuštenije atmosfere u prostorima škole Odgojnog doma uređen je kutak za čitanje s prikladno odabranom knjižnom građom i društvenim igrama. 

Gradska knjižnica Ivanec sudjelovala je kao partner u provedbi projekta. Realizirane su tri radionice pod nazivom: Upoznaj knjižnicu, Robotika i Bookcasting. 

Dvije radionice vodila je ravnateljica knjižnice Marina Grudenić dok je robotiku vodila dugogodišnja volonterka knjižnice Petra Polančec. Svaka radionica odrađena je uz izradu dodatnih materijala u ugodnoj i opuštajućoj atmosferi i s puno aktivnosti koje uključuju poticanje na razmišljanje, čitanje i sudjelovanje u raspravi. 

Također, knjižnica je donirala i građu za uređenje kutka za čitanje. Ovaj projekt pokazao je kako zajedničkim snagama možemo potaknuti pozitivne procese poput čitanja i kako oni imaju posebnu vrijednost kod djece i mladih današnjice. Želja za čitanjem i sposobnost čitanja važan su preduvjet cjelovitog osobnog, ali i ukupnog društvenog razvoja.

Projekt je financiralo Ministarstvo znanja i obrazovanja u sklopu provođenja izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj 2022./2023.

print