Novosti

U Ivancu održan izvještajni sabor UDVDR-a – Podružnice Varaždinske županije

Srijeda

U nazočnosti 44 od ukupno 50 delegata te brojnih gostiju, u županijskoj zgradi u Arnoldovoj ulici u Ivancu jučer je održan izvještajni godišnji sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Varaždinske županije.

Izvještavajući o radu u prošloj godini, predsjednik Branko Družinić potrudio se da opširno izvješće, izneseno na čak 20 strana, nazočnima prezentira u suženom obliku. No, i pored toga, vidljiv je iznimno velik opseg aktivnosti kojima ova braniteljska udruga obilježava sve dane i datume iz Domovinskog rata i povijesti stvaranja hrvatske državnosti te događanja u kojima su i sami sudjelovali.

Uz sve to, tu su i obilježavanja obljetnica pogibija njihovih kolega, održavanje edukativnih predavanja za mlade o Domovinskom ratu, sportski susreti, humanitarne aktivnosti, hodočašća u marijanska svetišta, suradnja s Ministarstvom hrvatskih branitelja i JLS-ovima na realizaciji kandidiranih projekata i programa. Ali i ono ponajvažnije, a to je kontinuirana briga o braniteljima i članovima njihovih obitelji, u skladu s njihovim financijskim mogućnostima i statutarnim odredbama.

-Sve dosadašnje aktivnosti bit će okosnica našega rada i u ovoj godini. Uz promicanje istine o Domovinskom ratu i obilježavanje svih dana i obljetnica iz novije hrvatske povijesti, i dalje ćemo se nastaviti družiti na sportskim igrama, u kolonama sjećanja, na hodočašćima, a očekujemo i više sredstava od našeg resornog ministarstva za pojedine kandidirane programe – poručio je Družinić.

U nastavku sabora, koji je vodio predsjedavajući radnog predsjedništva Ljudvek Cikač, prihvaćena su izvješća svih radnih tijela. U Nadzorni odbor i Sud časti izabrani su pojedini novi članovi, a nazočni su informirani i o aktivnostima na formiranju novog Ogranka Varaždin.

Slijedom tradicije, i ovoga puta su djeci hrvatskih branitelja iz različitih dijelova županije uručeni laptopi, a nekoliko najzaslužnijih branitelja primilo je zahvalnice za svoj rad.

Braniteljima su čestitke na brojnim provedenim aktivnostima uputili gosti, među njima i voditelj Zavoda za socijalni rad u Ivancu Robert Čusek, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec Vladimir Debeljak te načelnik općine Maruševec Mario Klapša.

Pozdravne riječi kolegama-braniteljima uputio je i gradonačelnik Milorad Batinić:

-Grad prati aktivnosti braniteljske zajednice i dobro smo upoznati s radom UDVDR-a – Ogranka Ivanec. Ako svi ogranci rade barem 50% kao ivanečki, onda se zaista može reći da su hiperproduktivne. Čestitam vam na svim provedenim aktivnostima na edukaciji mladih generacija, jer - to je zahtjevna zadaća. Nastavite s provedbom dosadašnjih aktivnosti, a na  JLS-ovima jest da vas pratimo koliko god možemo – kazao je, među ostalim, Batinić. 

Podsjetio je da je Grad Ivanec pokrenuo i izdavanje knjige o doprinosu branitelja Ivanca i ivanečkoga kraja Domovinskom ratu, s fokusom na oslobađanje Ivančice.

Predsjednik Gradskog vijeća i izaslanik župana Zdenko Đuras također je izrazio veliko hvala braniteljima i čestitao Družiniću na velikom poslu koji se odrađuje u udruzi te poručio da branitelji na takav način prenose iskustvo mlađim generacijama. Ocijenivši da su temelj moderne Hrvatske države branitelji i Domovinski rat, poželio je daljnji uspješan rad svima okupljenima.

Skupu se obratila i Snježana Hunjet, voditeljica pododsjeka PJ Ministarstva hrvatskih branitelja Varaždin i izaslanica ministra Tome Medveda.

Upućujući okupljenim braniteljima želje za puno zajedništva i još puno uspješnih godina, S. Hunjet uputila im je i apel:

-Ne razmišljajte o starenju i godinama, već o tome što još sve možete učiniti u vremenu koje je pred vama – zaključila je gđa Hunjet.

Nakon službenog dijela skupa svi nazočni druženje su nastavili u opuštenoj atmosferi, uz domjenak, razgovor i druženje.

Izvještajnom saboru UDVDR-a nazočio je i zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Marko Friščić.

print