Novosti

Ministar kulture prof. Berislav Šipuš sa zamjenikom Alenom Kajmovićem u radnom posjetu Ivancu

Ponedjeljak

 - Zahvaljujući bistrim i inteligentnim programima koje je Grad Ivanec aplicirao na natječaje Ministarstva kulture, u posljednje dvije godine uvelike je poraslo sufinanciranje brojnih ivanečkih investicijskih i drugih kulturnih programa od strane Ministarstva kulture. Pokazuje to i podatak da je resorno ministarstvo u 2012. godini za kulturne programe na području grada Ivanca izdvojilo 198.000 kuna, u 2013. – 312.000 kuna, u 2014. – 525.000 kuna, dok se ove godine ta brojka popela na 866.000 kuna. Među nekoliko velikih projekata koje sufinanciramo na području Ivanca naročito bih istaknuo Muzej planinarstva za koji vjerujem da će se pridružiti tzv. pametnim muzejima nove generacije u Hrvatskoj. S obzirom na to da ministarstvo istodobno financira još nekoliko većih kulturnih projekata u Ivancu, vjerujem da će to sve skupa uvelike podići razinu kulturne ponude Ivanca i šireg kraja.

   To je, među ostalim, za radnog posjeta Ivancu u ponedjeljak, 14. rujna, naglasio ministar kulture prof. Berislav Šipuš. U pratnji svog zamjenika Alena Kajmovića, on se s domaćinima na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem zadržao na sastanku u Gradskoj vijećnici. Sastanku su nazočili i saborski zastupnik iz 3. izborne jedinice Marijan Škvarić, zamjenici gradonačelnika Branko Putarek i Čedomir Bračko, pojedini predstavnici gradskih službi te predstavnici medija. Pročelnica za opće poslove i društvene djelatnosti Marina Držaić potom se u prezentaciji osvrnula na povijest i kulturno – umjetničku baštinu Ivanca s naglaskom na tri najvažnija kulturna projekta – Muzej planinarstva i preuređenje ivanečkog kina u multikulturni centar, a predočila je idejno rješenje predstojeće prezentacije Arheološkog parka kao dijela prostornog rješenja glavnog gradskog trga u Ivancu.

Gradonačelnik M. Batinić naglasio je da će pojedine projekte Grad moći odraditi vlastitim sredstvima, dok će za velike i novčano zahtjevnije investicije (Muzej planinarstva) tražiti potpore resornih ministarstava te EU fondova. U razgovoru o tome ministar Šipuš ponudio je Ivancu operativnu potporu EU-tima koji djeluje pri Upravi za međunarodnu suradnju Ministarstva kulture.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, nazočni su obišli gradilište Muzeja planinarstva (ove godine završena je prva faza radova) te ministra izvijestili o načinu na koji će se ovaj projekt, jedinstven u Hrvatskoj, razvijati u daljnjim fazama.

Ministra Šipuša potom je srdačno dočekao i ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić te goste poveo u obilazak župne crkve Sv. Marije Magdalene. Naime, Ministarstvo kulture ove je godine za radove u crkvi izdvojilo 60.000 kuna potpora te još 105.000 kuna za obnovu propovjedaonice u crkvi te za obnovu oltara Duha Svetoga i oltara Blažene Djevice Marije u kapeli Duha Svetoga u Prigorcu. Zahvaljujući ministru na potporama, vlč. Gložinić pobliže ga je informirao i o nekim detaljima vezanim uz povijest crkve i njenu nadogradnju te s otkrivenim freskama i vrijednim vitrajima kojima zaštita tek predstoji te ga obavijestio da se župa Ivanec sa svojim programima prijavila na Program javnih potreba Ministarstva kulture za 2016. godinu.

print