Novosti

Predstavljena knjiga Petra Babića Zidine u šumi — Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice

Ponedjeljak

U Muzeju planinarstva Ivanec u petak je, 17. ožujka, predstavljena knjiga prof. povijesti, književnosti i engleskoga jezika Petra Babića, aktualnog gorskog spašavatelja HGSS-a Varaždin, naslovljena Zidine u šumi — Srednjovjekovne utvrde južne Ivančice.

U zanimljivoj prezentaciji sam autor predstavio je proces izrade i nastanka svoga djela, istaknuo sve izazove i motive koji su ga potaknuli da napiše knjigu o srednjovjekovnim utvrdama na području južne Ivančice, a koje uopće nisu ili pak su vrlo malo i loše očuvane.

Tekstualni dio knjige sjajno upotpunjuju odlične fotografije Kreše Stančića, koji je i sam govorio o svojim fotografijama i snimljenim lokalitetima.

Osvrćući se na početke rada na knjizi, P. Babić kazao je da se u istraživanjima suočio s nedostatkom građe i literature o temi koju je proučavao; građe je vrlo malo, a ono što je našao otkrio je u Hrvatskom državnom arhivu.

Babić je u svojoj knjizi uspio napraviti detaljan prikaz svih utvrda na južnoj Ivančici, a to su Gotalovec, Židovina, Lobor, Oštrc, Belec, Grebengrad i Milengrad.

Poseban naglasak tijekom cijelog predstavljanja knjige stavljen je na važnost zaštite, restauracije i konzervacije spomenutih utvrda. Na žalost, u taj segment gotovo se uopće ne ulaže, iako utvrde imaju veliku povijesnu važnost i važan su dio nacionalne baštine.

-Knjiga nije zamišljena da stoji na polici, već da bude praktični priručnik svima koji krenu put Ivančice te žele vidjeti i obići spomenute lokalitete. Pritom će im biti knjiga biti jasan putokaz i vodič. Važno je da svatko od nas napravi malu promjenu, jer svi mi možemo doprinijeti zaštiti i očuvanju utvrda. Pogrešno je misliti da mala skupina ili pojedinac nisu dovoljni. Pogledajte samo kolika je snaga zajednice kod vas: Zasad je zaustavljen je kamenolom, očuvana je priroda, prirodna staništa, ljudi i kuće – istaknuo je Babić.

Predstavljanju knjige nazočio je zamjenik gradonačelnika Ivanca Marko Friščić te pojedini gradski vijećnici.

print