Novosti

IVANEČKA LIPA Uzeto 200 novih reznica s matičnog stabla za proizvodnju novih klonova lipe

Ponedjeljak

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom danas su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllos Scop.) uzeli oko 200 reznica od kojih će u rasadniku Instituta proizvesti nove klonove lipe.

Ovaj projekt Grad Ivanec u suradnji s Institutom provodi već nekoliko godina, s ciljem da proizvodnjom kloniranih lipa sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla. Dakle, svaki klon je originalna ivanečka lipa u malom, čime je ovaj drevni ivanečki svjedok povijesti trajno sačuvan za budućnost.

Kao što je poznato, lipa na ulazu u gradski park dugovječni je simbol Ivanca. Stari zapisi navode da je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda, a to znači da je stara više od 600 godina.

Budući da su starost i zub vremena ozbiljno načeli lipu, Grad Ivanec odlučio ju je sačuvati tako da je klonira.

Dosad je građanima besplatno podijeljeno više od 400 mladih kloniranih lipa (2020. – 150; 2021. – 160; 2022. – 100), a nova podjela bit će ujesen ove godine.

Brojni građani donirane su mladice zasadili na svojim imanjima i to diljem naše zemlje, a interes je i dalje velik. Stoga Grad s ovim projektom nastavlja i dalje, a sve u cilju umnožavanja i trajnog čuvanja genoma originalnog stabla.

Reznice lipe, od kojih će biti proizvedeni klonovi, sa stare lipe uzeo je danas dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Hrvatskom šumarskom institutu.

Uz pomoć pročelnika Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Stjepana Vinceka te voditeljice Odsjeka za redarstvo i komunalno gospodarstvo Jelene Cuković, reznice su spakirane i poslane na daljnju obradu i njegu u rasadnik u Jastrebarskom.

print