Novosti

VRIJEDAN PROJEKT MALIH GRAĐANA OSNOVNE ŠKOLE IVANEC Znate li gdje se nalazi ploča s označenom nadmorskom visinom Ivanca?

Utorak

Rijetki su građani Ivanca koji znaju da se u njihovu gradu već dugi niz godina nalazi ploča s istaknutim podatkom o nadmorskoj visini Ivanca – 227 metara iznad mora. Ploča je ugrađena na pročelje zgrade Doma zdravlja Ivanec (zgrada rendgena, prema Varaždinskoj ulici), a prema istraživanjima lokalnih povjesničara i kolekcionara, smatra se da je postavljena početkom 20. stoljeća, dakle, prije oko 120 godina. Do sada nije točno utvrđeno tko ju je i kada postavio.

S obzirom na to da je bila posve zapuštena i nevidljiva, članovi skupine Mali građani koju u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu u sklopu područja Građanskog odgoja i obrazovanja vodi učiteljica povijesti dr. sc. Suzana Jagić,odlučili su je obnoviti. Na ploči su izbrusili zapuštene originalne brojke i slova i učinili ih vidljivima, obojali ih i ukrasili zlatnim listićima te ploču označili QR kodom s detaljnim podacima o provedenom projektu. Time je pločastavljena u službu promidžbe Ivanca kao Planinarskog grada. 

Usto, projekt su predstavili na županijskoj i državnoj smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja.

Tomu je prethodio dugi niz aktivnosti – rad na osvješćivanju važnosti upoznavanja i zaštite zavičajne baštine, anketiranje učenika, istraživanja o tome tko je vlasnik zgrade, traženje dozvole za obnovu itd.

Iako Grad Ivanec nije vlasnik zgrade, već je to Dom zdravlja Varaždinske županije, s Gradom je nedavno dogovoreno da će se uključiti u održavanje žardinjera na prilazu ploči.

A o tomu kako je tekao i kako je realiziran ovaj lijepi projekt ivanečkih učenika iz građanskog odgoja i obrazovanja, pročitajte na poveznici na digitaliziranu mapu sa svim aktivnostima i etapama projekta: https://read.bookcreator.com/dMrb3ir1WheamPsKpuUKPHQS1rn2/59KozpVYTbi2-116vx_eIA

print