Novosti

IVANEČKI SPELEOLOZI Na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji u špilji Hirlatzhöhle u Austriji

Ponedjeljak

Nakon četiri dana boravka (i tri dana spavanja) u špilji Hirlatzhöhle u Austriji, članovi Speleološke udruge Kraševski zviri Ivanec Valentina Kraš, Damir Androić, Jurica Jagetić i Josip Teža jučer su se sretno vratili na svjetlo dana.

Naime, ova je ekipa od 4. do 8. siječnja sudjelovala na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji u špilji Hirlatzhöhle (Austrija, Hallstatt), kojoj je cilj bio transportirati ronilačku opremu za potrebe speleoronjenja u jednom od sifona špilje.

U jednom smjeru bilo je potrebno proći oko 7 km, za što im je bilo potrebno oko 8 sati.

Zahvaljujući cijeloj ekipi transportera, ronilačka ekipa je napredovala u špilji čime je istraženo 80 metara novih potopljenih kanala.

Špilja Hirlatzhöhle je 10. speleološki objekt po dubini na svijetu, u Austriji je treća po duljini podzemnih kanala (preko 113 km) i druga po dubini (-1560 m).

Osim ronilačke opreme, bilo je potrebno u špilju ponijeti i velik dio druge opreme, poput vreće za spavanje, suđa, plinska kuhala, hranu, odjeću i slično.

Prvi dan je bilo potrebno transportirati svu opremu do ulaza špilje (1 sat uspona), a zatim još 8 sati kretanja do podzemnog bivka (Grünkogelbiwak), gdje je bio mjesto za spavanje, odmor i prehranu. Drugi dan su sudionici transportirali opremu do mjesta gdje su speleoronioci ronili u sifonu Megalodontencanyon. Treći dan su se „turistički“ obilazili ljepši predjeli špilje (Sahara, Orgelhalle...), dok je četvrti dan bilo potrebno ponovno transportirati svu opremu van iz špilje.

Ovo je bila prva međunarodna speleološka ekspedicija na kojoj su sudjelovali članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec iz van granica Hrvatske.  

Ekipa ivanečkih speleologa uputila je zahvalu Paulu Karoshiju, koji je imao povjerenja i uputio poziv našim speleolozima za sudjelovanje na ekspediciji.

Čestitamo našim speleolozima na ovom iznimno pothvatu, čime su ponovno potvrdili vrhunsku obučenost za sudjelovanje na najzahtjevnijim speleo ekspedicijama.

print