Novosti

GRADNJA NOVE CESTE U INDUSTRIJSKOJ ZONI Održan sastanak predstavnika Grada Ivanca i Poslovne zone s vlasnicima nekretnina

Petak

U srijedu, 30. studenog, održan je sastanak predstavnika Grada Ivanca i Poslovne zone Ivanec d.o.o. s  vlasnicima zemljišta na području Industrijske zone Ivanec (na području kod Ivkoma, BGW-a i We-Kr-a), gdje Grad planira gradnju nove prometnice. 

S obzirom na to da planirana trasa i koridor nove ceste prolaze privatnim površinama, sastanak je organiziran radi postizanjadogovora oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. 

Odazvalo mu se 30-ak građana, vlasnika parcela na ovom području. 

 

Novih 70.000 m2 građevinskog zemljišta za nove pogone

 

Okupljenima se uvodno obratio gradonačelnik Milorad Batinić te ih upoznao s planovima Grada Ivanca na probijanju i gradnji prometnice, čime bi se otvorilo novih 70.000 m2 građevinskog zemljišta namijenjena poslovno-proizvodnim djelatnostima.

U ovom trenutku nekretnine građana su, u naravi, njive i oranice (poljoprivredno zemljište) i do njih je prilaz moguć samo neuređenim kolnim putom pokraj pruge (u vlasništvu HŽ-a).

Izgradnjom ceste s izlaskom na javnu prometnicu, vrijednost njihova zemljišta uvelike bi porasla.

Elemente i osnovne podatke buduće prometnice predstavio je Stjepan Vincek, v.d. pročelnika Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša. 

Kako je naglasio, u planu je gradnja prometnice duljine 1.000 metara, s dva prometna traka širine 3,5 metara te pješačkim stazama širine 1,5 metara. 

 

Porast će vrijednost zemljišta

 

Direktorica Poslovne zone d.o.o. Lana Labaš prisutne građaneupoznala je s mogućnostima da im Poslovna zona putemsvojih aktivnosti pomogne u pronalaženju i povezivanju s investitorima koji bi bili voljni otkupiti njihovo zemljište.

Na sastanku je gradonačelnik ukazao i na problem koji je nastao zadnjim izmjenama županijskog Prostornog plana, kojim je Gradu Ivancu do daljnjega onemogućena gradnja u sjeveroistočnom dijelu Industrijske zone, koji se nalazi u ekološkoj mreži Natura 2000.

Naime, i unatoč tomu što je Urbanističkim planom Ivanca ovo područje već više od 10 godina određeno za gospodarske djelatnosti, a njime prolazi i trasa buduće brze ceste, Županijskim planom sada je odjednom u tom dijelu blokirana gradnja. 

Stoga, u kontekstu pomanjkanja poslovnog zemljišta, na velikom značaju i atraktivnosti sada dobiva ovo, južnopodručje buduće Industrijske zone (prema pruzi), koje Grad namjerava otvoriti gradnjom nove prometnice.

Kako bi se to realiziralo, Grad Ivanec od privatnih vlasnika najprije treba otkupiti zemljište za prometnicu, površine cca 9.700 m2, izraditi glavne projekte i ishoditi građevinsku dozvolu.

Ukoliko se građani odluče za ovaj projekt, koji će u konačnici rezultirati pretvaranjem njihovih oranica u vrijedno poslovno zemljište, u tom slučaju bi Grad već u drugoj polovici 2023. godine krenuo u probijanje prometnice u razini makadama, kako bi se parcelama omogućio pristup s javne prometne površine, kojeg sada one nemaju, već se, kako smo naveli, za prilaz koristi zemljište HŽ-a.

print