Novosti

POSLOVNI KLUB IVANEC Sastanak s gospodarstvenicima; u Ivancu se na godinu registrira 50 do 60 novih tvrtki

Petak

U četvrtak, 24. studenog, u dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec održan je sastanak sa članovima lokalne poduzetničke zajednice okupljenima u Poslovnom klubu Ivanec.

U skladu s dugogodišnjom praksom, predstavnici Grada Ivanca i Poslovne zone Ivanec d.o.o. poduzetnicima su predstavili razvojne planove, strateške gradske dokumente i proračun Grada Ivanca za 2023., s naglaskom na stavke, mjere i programe namijenjene razvitku gospodarstva.

Gradonačelnik Milorad Batinić osvrnuo se na dobre pokazatelje poslovanja gospodarstva Grada Ivanca:

-Na području grada Ivanca bilježimo velik broj novoosnovanih tvrtki, na godinu ih se registrira između 50 i 60 novih. Ivanečko gospodarstvo bilježi dobre rezultate i po ostvarenoj dobiti i po pozitivnoj izvoznoj bilanci (izvoz veći od uvoza). Plaće u ivanečkoj, pretežito prerađivačkoj industriji još su uvijek manje od hrvatskog prosjeka, ali su zato u novim poduzećima, koja posluju u djelatnostima više dodane vrijednosti, plaće znatno veće – izjavio je gradonačelnik. Izvijestio je i pojedinim kapitalnim projektima na kojima će Grad raditi iduće godine, a od kojih su neki direktno ili indirektno vezani uz poduzetništvo.

 

Ivancu blokirano širenje Industrijske zone

 

   U tom kontekstu spomenuo je i izmjenu gradskih prostornih planova kojima će se, između ostalog, definirati nove industrijske i poslovne zone.

-Poznato je da je zadnjim izmjenama županijskog prostornog plana Gradu Ivancu blokirano 15 ha površina namijenjenih gradnji novih pogona u Industrijskoj zoni. To se dogodilo zato što je Županija u prostorni plan ugradila odredbe Nature 2000 te zbog zaštite nekih biljnih i životinjskih vrsta ograničila i blokirala gradnju na ovom prostoru. Ovo je čudno. Naime, Natura je na snazi još od 2010. godine i nitko dosad nije postavljao nikakva ograničenja pa je na ovom prostoru aktivirana Industrijska zona u kojoj su sagrađeni veliki pogoni. Usto, ovim prostorom ide trasa i buduće brze ceste. I sad je Županija odjednom odredila da tu više nema gradnje. Stoga ćemo našim gradskim planovima definirati nove zone za poduzetništvo – poručio je Batinić.

 

Poticaji za poduzetnike i turističku djelatnost

 

U nastavku je direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lana Labaš šire obrazložila Program potpora poduzetništvu, s naglaskom na mlade poduzetnike te posebno, Program potpora za turističku djelatnost u 2023. godini. Navedeni programi opsežni su i sveobuhvatni, a svi detalji o njima dostupni su na web stranici Grada ili u Projektnom uredu za EU fondove.

Pročelnica za proračun, financije i gospodarstvo Maja Darabuš predstavila je gradski proračun za 2023. te potpore koje poduzetnicima stoje na raspolaganju za ublažavanje posljedica aktualne energetske situacije u razdoblju od 1. listopada ove do 31. ožujka 2023.

Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika, iznio je pregled najvažnijih gradskih ulaganja u 2023. godini u gradnju i održavanje komunalne infrastrukture, s naglaskom na komponente „zeleno i digitalno“ te se u tom kontekstu osvrnuo i na velik projekt javne rasvjete po ESCO modelu u koji Grad ulazi iduće godine. Projekt je vrijedan oko 20 milijuna kuna, a u proračunu za iduću godinu za njegovu je realizaciju predviđeno početnih 7,5 milijuna kuna.

print