Novosti

Izaslanstvo UDVDR-a Ivanec odalo počast žrtvama srpske agresije u Novskoj, Lipiku i Pakracu

Četvrtak

Izaslanstvo UDVDR Ogranak Ivanec je u sklopu projekta "Domovinski rat - Istina o slobodi" odalo počast žrtvama srpske agresije na zapadnu Slavoniju u prvoj polovici 90-ih i to kod spomen obilježja kod Novske, u Lipiku i u Pakracu.

U Pakracu su izaslanstvo ivanečke udruge dočekali gradonačelnica Anamarija Blažević, predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, ravnateljica  Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik i arheolog Krešimir Vacek.

Tom prilikom su članovi izaslanstva Damir Kraš i Pjer Jagetić domaćinima uručili fotografije s motivom Ulice Kalvarija te još nekih, fotografijama ovjekovječenih, detalja razrušenog Pakraca u doba Domovinskog rata.

Gradonačelnica Blažević i ravnateljica Hihlik izrazile su iskrenu zahvalnost na primljenim povijesnim dokumentima, rekavši kako će svakako naći svoje mjesto u Muzeju i biti među važnim svjedočanstvima pakračke povijesti vezane uz Domovinski rat. Autor fotografija P. Jagetić opisao je način, doba i okolnosti njihova nastanka, a pokazao je i fotoaparat kojima su one snimljene.

Ljudvek Cikač darovao je Muzeju privjesak za ključeve s logom Drvno-industrijskog kombinata Papuk Pakrac, kojeg je pronašao u ruševinama kuće u Ulici Kalvarija prije 30 godina. Iako, istaknuo je, ovaj privjesak i za njega samog ima veliku emocionalnu vrijednost, kazao je da mu je mjesto upravo ovdje, u pakračkom muzeju.

Privjesak je odmah našao svoje mjesto među memorabilijama vezanim uz spomenuto poduzeće, koje je u predratno doba „hranilo“ Pakrac, a njegovi su proizvodi od drva završavali i u kraljevskim dvorima.

Potom je P. Jagetić održao kratku prezentaciju bogate zbirke svojih fotografija Pakraca i Lipika iz doba Domovinskog rata.

Uslijedio je posjet Muzeju vojne i ratne povijesti, gdje je P. Jagetić njegovu voditelju Mariju Tušeku darovao dvije fotografije s ratnom tematikom. Na jednoj od njih su pripadnici Ivanečke bojne 104. brigade, dok je na drugoj poruka ratnika svojoj obitelji prilikom odlaska na bojište, snimljena tijekom rata u Vladikinim dvorima u Pakracu. Obojica su izrazili nadu da će se, kad vidi fotografiju, autor teksta prepoznati.

Potom je u Kusonjama odana počast 20-orici pobijenih i masakriranih Bjelovarčana 8. i 9. rujna 1991. godine, te trojici stradalih od mine, koju su postavili srpski teroristi 1993. godine na komemoraciji poginulima dvije godine prije. 

Poginulim kolegama je, u završenom dijelu posjeta, odana počast i na spomen obilježju u Lipiku, koji su inicirali i izgradili članovi UDVDR-a - Klub Gornji Kneginec, a u čijoj je izgradnji tijekom 2006. značajno pomagao i UDVDR Ivanec.

print