Novosti

Gradonačelnik M. Batinić sa suradnicima u obilasku Punikvi

Srijeda

Gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim je zamjenikom Markom Friščićem, v.d. pročelnikom za komunalne poslove Stjepanom Vincekom, s direktorom Ivkom-voda Rankom Zboduljom i suradnicom za razvoj i upravljanje projektima Melanijom Andreić obišao Punikve, gdje su im se pridružili i predsjednica Vijeća MO-a Jasmina Krog te član Vijeća Danijel Justament.

Naime, i Punikve su naselje koje je ušlo u obuhvat velikih radova na Aglomeraciji Ivanec, a glavne teme razgovora u tom su kontekstu bili prigovori i nezadovoljstvo mještana zbog raskopanih prometnica; zbog dinamike izvođenja priključaka; zbog neredovitog polijevanja cesta u vrijeme kada su se radovi izvodili i velike prašine; zbog neadekvatnog materijala kojim je nasipana cesta, što je tijekom ljeta izazvalo ljutnju mještana, zbog neuređenih oborinskih kanala itd.

Uz naglasak da su Punikve, kao i sva ostala mjesta u kojima se izvode aglomeracijski radovi, još uvijek otvoreno gradilište, svim građanima upućena je zamolba da istraju, jer će se nakon završetka radova svugdje, pa tako i u Punikvama, sve raskopane prometnice iznova asfaltirati, a bankine i oborinski kanali urediti.

J. Krog je aktualizirala i pitanje prometa teškim šleperima od društvenog doma prema pilani. U tom kontekstu je pitala koliko će, kad se cesta uredi i asfaltira, izdržati novi asfalt ako njime budu prometovali kamioni od 40 tona?

Kako je rečeno, to nije gradska, već županijska cesta i nad njome Grad nema nikakve nadležnosti. Grad može ŽUC-u sugerirati i predlagati rješenja, ali ŽUC je taj koji na kraju određuje što će se i kako učiniti. Inače, ŽUC je već izdao uvjete za asfaltiranje ove ceste prilikom izrade projektne dokumentacije za aglomeraciju.

Gradonačelnik je izvijestio da je Grad već pripremio zahtjev prema ŽUC-u za ograničenjem tonaže kamiona na ovoj dionici, a podsjetio je i na prijedlog koji je još prije nekoliko godina podnio ŽUC-u, a to je da se na potezu od državne ceste prema pilani sagradi nogostup (s desne strane), upravo radi zaštite pješaka.

J. Krog potencirala je i pitanje ove ceste (od Punikvi prema Jezerskom putu), kao šetnici i spojnici prema Ivancu.

Tu cestu sada vlasnik pilane izmiče (uz suglasnost ŽUC-a) u cilju proširenja svog poslovnog gospodarskog dvorišta i traži njeno zatvaranje, uz napomenu da vlasnik posjeduje sve dozvole i papire izdane od strane nadležnih županijskih i državnih ureda.

I dok se dio mještana buni i piše prijave te traži uredovanje inspekcija, a sporno je i bespravno krčenje šume i navoz otpadnog materijala u prirodu, sam Grad Ivanec ovdje ne može učiniti puno, jer propisi su takvi da izdavanje dozvola nije u njegovoj nadležnosti.

Što se tiče ceste Punikve-Jezerski put, gradonačelnik je izjavio da se Grad protivi zatvaranju ove ceste te da je od ŽUC-a već zatražio da se zadrži priključak sa županijske na gradsku nerazvrstanu cestu.

print