Novosti

DUBROVNIK Grad Ivanec među tri grada u Hrvatskoj kojima su uručeni regionalni certifikati o povoljnom poslovnom okruženju

Srijeda

Ivanec (po treći put), Jastrebarsko i Crikvenica uspješno su prošli kroz Program certifikacije gradova s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi (BFC SEE) i zaslužili certifikat koji, kao pečat kvalitete, potvrđuje da pružaju usluge građanima i poduzećima prema najvišim međunarodnim standardima.

Nagrade su im uručene na trodnevnoj regionalnoj konferenciji Core Days 2022 - Partnerstvo za konkurentniju regiju (CoRe Days 2022 - Partnership for Competitive Region) održanoj proteklih dana u Dubrovniku.

U ime Grada Ivanca certifikat je preuzela direktorica Poslovne zone Ivanec mr. sc. oec. Lana Labaš.

Certifikate dodjeljuje Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje jugoistočne Europe koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, s time da je na konferenciji proširenje ove platforme prošireno i na druge zemlje u regiji.

Konferencija CoreDays 2022 održana je uz potporu Njemačke razvojne suradnje koju provodi GIZ, a okupila je predstavnike vlada, institucija odgovornih za poboljšanje uvjeta poslovanja, čelnike lokalnih samouprava, poslovnog i civilnog sektora, kako bi razgovarali o poboljšanju suradnje i razmjene iskustava u provedbi gospodarskih reformi na nacionalnoj i lokalnoj razini. Skup je otvorio bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Voditelj sektora GIZ-ova Otvorenog fonda za modernizaciju općinskih usluga Peter Wolf posebno je istaknuo važnost širenja Regionalne mreže koja prerasta u svojevrsnu platformu za razmjenu uspješnih reformskih rješenja, a koja će nositi naziv Partnerstvo za konkurentniju regiju (CORE).

Partnerstvo za konkurentniju regiju

Izvršna direktorica NALED-a Violeta Jovanović istaknula je važnost suradnje jer će povezivanje i viši stupanj standardizacije usluga u regiji omogućiti bolje uvjete života i rada za 20 milijuna građana i 1.150.000 biznisa na ovim prostorima.

– Partnerstvo za konkurentniju regiju omogućit će članicama nastavak razmjene iskustava i uspjeh u reformama, poput elektroničkih građevinskih dozvola, eKatastra, elektroničke prijave sezonskih radnika, unapređenja inspekcijskog nadzora, digitalne fiskalizacije. Partnerstvo će nam omogućiti da već 2023. objavimo prvo regionalno izvješće koje će precizno mjeriti gospodarsku i političku stabilnost te rangirati gospodarstva regije prema kvaliteti života i uvjetima poslovanja – rekla je Jovanović.

 

Ivanec ispunio sve kriterije

BFC SEE je jedinstveni program za mjerenje i poboljšanje uvjeta poslovanja i ulaganja na lokalnoj razini. Gradovima i općinama daje jasne smjernice za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda učinkovitosti i transparentnosti lokalne uprave u skladu s načelima dobrog upravljanja.

Za postojeće gospodarstvo i potencijalne investitore činjenica da lokalna samouprava posjeduje ovaj certifikat znači da mogu računati na stabilno i predvidivo poslovno okruženje u tom okruženju. Program BFC SEE u Republici Hrvatskoj provodi Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (CLER d.o.o.).

Kvaliteta poslovnog okruženja u lokalnim samoupravama mjeri se kroz proces koji uključuje ispunjavanje niza zahtjevnih kriterija među kojima su posjedovanje strateškog i institucionalnog okvira za gospodarski razvoj, transparentnost troškova poslovanja, informiranost o raspoloživoj radnoj snazi, kvalitetna infrastruktura i komunalne usluge, a kako se BFC standard stalno unapređuje, digitalna transformacija, elektroničke usluge, zaštita okoliša, inovacije itd.

Ispunjenost kriterija potvrđuje neovisna međunarodna verifikacijska komisija. Grad Ivanec u tri je navrata uspješno ispunio sve propisane kriterije.

print