Novosti

GRADSKI PARK IVANEC Izložba gljiva, gljivarski kotlić, bogata ponuda udruga i OPG-ova, kestenijada, glazba…

Ponedjeljak

Oko 160 vrsta gljiva ubranih u ivanečkim šumama u subotu su, 15. listopada, mogli vidjeti brojni posjetitelji koji su tijekom cijelog poslijepodneva u ivanečkom parku obilazili gljivarsku izložbu koju su na otvorenom postavili članovi Gljivarskog društva Ivanec.

Gljive svih vrsta – jestive i nejestive, otrovne, ljekovite i zaštićene – sve determinirane i na odgovarajući način označene, bile su postavljene uz parkovne staze pa su ih posjetitelji razgledavali uz laganu šetnju.

Sve okupljene na početku je pozdravio predsjednik Gljivarskog društva Zvonko Turčin, pozdravne riječi uputio im je i voditelj Turističke zajednice Boris Jagetić Daraboš, a uz zahvalu Gljivarskom društvu i svim sudionicima uključenim u manifestaciju, priredbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Izložba gljiva bila je glavni dio bogatog izložbenog i zabavnog programa koji se cijelo subotnje poslijepodne odvijao u parku. Uz bogatstvo gljiva našega kraja, svi zainteresirani mogli su pod mikroskopom pogledati uzorke gljiva te se počastiti gulašom od gljiva i mesa koji su spremali članovi društava iz Ivanca iz Ivanca i Krapine.

Bogatstvo plodova i delicija na štandovima udruga

U manifestaciju, koja se pretvorila u prelijepo jesensko društveno okupljanje građana, uključile su se i Udruga građana Margareta iz Margečana i KUD Salinovec/Skrajski pajdaši, koje su izložile pravo bogatstvo gurmanskih delicija svoga kraja.

Kod salinovečkog štanda ispeklo se i građanima podijelilo 30 kg kestena. Na štandu je svoje rukotvorine izložila i gđa Božene Carević.

Posebna priča odvijala se kod štanda Društva prijatelja narodnih običaja Maska, koje je u sklopu manifestacije realiziralo projekt prijavljen na gradski program javnih potreba za 2022. – prikaz nekadašnjih jela i delicija ivanečkoga kraja.

Uz brojne starinske delicije i kolače, hit je bila kolinjska juha koju je spremila predsjednica Vlasta Friščić. Kolinjska juha izvorni je ivanečki specijalitet i recepturu njene pripreme gazdarice čuvaju kao tajnu, a mnogi posjetitelji rado su kušali ovu starinsko jelo koje je nekad bilo nezaobilazni dio svakog kolinja.

Sve udruge su prekrasno uredile svoje štandove te ih ukrasile košaricama prepunim plodova jeseni i gljiva.

 

Vinogradari, OPG-ovi, Faringaši

Gužva je vladala i kod štanda Udruge vinara i vinogradara Peharček, gdje se, nakon gljivarskog gulaša, kolinjske juhe i kolača, žeđ gasila moštom i vinom. Vinari su se dobro pripremili, a raspoloženje je bilo na visini.

Izlagali su i OPG Slavica Grđan, OPG Hrvoić, OPG Mađar i OPG Štefanko koji su posjetiteljima ponudili svoju robu iz vlastite proizvodnje.

Za dobro raspoloženje na manifestaciji pobrinuli su se Faringaši iz Prigorca, pa se tijekom poslijepodnevnih sati uz glazbu i zaplesalo.

 

Pronađen prvi „ivanečki tartuf“!

Posebna atrakcija za brojne posjetitelje i ove je godine bio pas Jeno (pasmine lagotto romagnolo), vlasnika Stjepana Hrvoića, koji je pokazao kako pronalazi crne tartufe koji su, za potrebe pokazne vježbe, bili zakopani u parku.

S posebnim ponosom tom je prilikom Mario Vlašić, viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika iz Savjetodavne službe Međimurske županije, okupljenima priopćio ekskluzivnu vijest, a to je da je upravo toga dana na Ivančici pronađen prvi crni tartuf, čime se i naša planina upisala na kartu šumskih područja na kojima su pronađene ove gljive, među gurmanima cijenjene kao vrhunska delicija.

Izložbu gljiva obišao je i predsjednik Hrvatskog gljivarsko-mikološkog saveza Branko Bartolić.

U sklopu manifestacije Turistička zajednica snimala je i svoj novi promotivni video, čiji su dio bili i vitezovi ivanovci, koji su i toga dana bili nezaobilazna atrakcija.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je Grad Ivanec, a uz veliku logističku podršku Grada organizirali su je Gljivarsko društvo Ivanec, Turistička zajednica i Poslovna zona Ivanec d.o.o.

print