Novosti

POSLOVNI KLUB IVANEC Velik interes poduzetnika za aktualnu problematiku vezanu uz poremećaje na tržištu energenata i opskrbu plinom

Petak

Jučer je u Poduzetničkom inkubatoru Ivanec održan sastanak Poslovnog kluba Ivanec, udruženja koje okuplja ivanečke gospodarstvenike.

Inicijativa za održavanjem sastanka, koji je tematski bio vezan uz aktualnu problematiku opskrbe plinom i poremećaje na tržištu energenata, održan je na inicijativu poslovnog sektora. O interesu koji je izazvala ova tema dovoljno govori podatak da se sastanku odazvalo više od 20 poduzetnika i obrtnika, među kojima su bili i predstavnici najvećih ivanečkih izvoznih tvrtki, a uključili su se i gradonačelnik Milorad Batinić, direktor Ivkom plina Darko Putar i direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš.

Grad nema dovoljno alata

Pozdravljajući okupljene poduzetnike, gradonačelnik Batinić naglasio je da Poslovni klub i jest formiran s ciljem održavanja partnerskih odnosa lokalne zajednice i poduzetnika, jer bez poduzetnika i radnika koje oni zapošljavaju nema ni punjenja proračuna, a ni najvećeg dijela komunalne naknade.

Osvrćući se na pojedine potporne mjere koje je Grad izradio za poduzetnike kako bi im barem djelomično ublažio aktualnu situaciju prouzročenu poskupljenjem i poremećajima na tržištu energenata, Batinić je naglasio da Grad u svojim rukama naprosto nema dovoljno alata da može učiniti i više:

-Grad se financira isključivo od poreza i prireza i od komunalne naknade, to su njegovi jedini prihodi (od PDV-a, npr., ne dobiva ni kune). Ako Grad nekoga oslobađa od plaćanja komunalne naknade, u tom slučaju Grad svako oslobođenje mora i nadoknaditi. Možda na prvu izgleda da to i nisu velike svote, međutim, kada se zbroje sve mjere i potpore koje Grad planira izdvojiti za poduzetnike, građane i socijalne kategorije, proizlazi da je riječ (do sada) o svoti od oko 2,5 milijuna kuna – izjavio je gradonačelnik.

Istaknuo je da od 2018. godine Grad Ivanec od države prima pomoć u obliku fiskalnog izravnanja, međutim, to su strogo namjenska sredstva koja se smiju koristiti samo za investicije.

-Valja uvijek imati na umu da država može ukinuti fiskalno izravnanje i stoga vodimo računa o potrebi da Grad funkcionira u okviru svojih zadanih prihoda – naglasio je Batinić

Direktorica Poslovne zone L. Labaš u nastavku je detaljnije predstavila program mjera i potpora Grada Ivanca za poduzetnike, a koji se odnosi na povrat uplaćene komunalne naknade (20%) i poreza na potrošnju (100%). Ove mjere projicirane su za razdoblje od 6 mjeseci (jednako kao i državne mjere), a bude li potrebe nastavit će se i nakon 31. ožujka 2023.

Većina poduzetnika prešla HEP-Plinu

Darko Putar, direktor Ivkom plina, govorio je o tome kako su se tektonski poremećaji na tržištu plina odrazili na poslovnu suradnju s 286 pravnih odnosa koje je opskrbljivao plinom.

Do 1. listopada drugog opskrbljivača potražilo je 35 pravnih osoba, a nakon toga datuma, kada je Ivkom plin svima poslao dopise o sporazumnom raskidu ugovora, većina ih je prešla na zajamčenu opskrbu putem HEP -Plina po cijeni od 17,5 kn/m3.

Bez pomoći države koja će situaciju oko plina (čija cijena varira pa je tako, primjerice, u proteklih dana na burzama duplo pala) nekako morati riješiti, sami opskrbljivači su nemoćni. Ivkom plin, rekao je, svih proteklih godina osiguravao je poduzetnicima plin po iznimno niskim cijenama i trudio se odgovoriti na svaki njihov e-mail i svaki poziv. Na žalost, zbog već navedenih razloga, to više nije moguće pa se tek sada, u novonastaloj situaciji, vidi što znači izgubiti pouzdanog partnera.

Riječ poduzetnika

U raspravu se uključio velik broj poduzetnika. Uz poruku da im je žao što su izgubili dobrog opskrbljivača, predsjednica NO-a Ivančica d.d. Nada Zver ocijenila je da će poduzetnici i ubuduće biti izloženi visokom rastu cijena energenata te da se priča neće vratiti na staro, to više što se od 1. travnja iduće godine najavljuje poskupljenje električne energije.

Svi moraju, rekla je, razmišljati o energetskoj samodostatnosti (uštede, obnovljivi izvori energije) te se u tom kontekstu založila za potrebu promjene sadašnjih kriterija javnih poziva i natječaja koji tvrtkama ograničavaju pristup javnim sredstvima, jer izvori financiranja moraju biti dostupni svima.

S obzirom na informacije HUP-a o razmjerno slabom interesu poduzetnika za korištenje energetskih vaučera (samo 30% na državnoj razini), svima je sugerirano da iskoriste tu pogodnost, jer bilo bi šteta to ne učiniti, to više što se vaučeri automatski prenose na novog opskrbljivača plinom.

U raspravi se čulo da je 86 domaćih tvrtki i obrtnika ipak iskoristilo vaučere.

Poduzetnici će reducirati proizvodnju

Što se tiče obnovljivih izvora energije (OIE), ocijenjeno je da će EU uložiti golem novac u ovaj segment te da po tom pitanju slijedi turbulentno razdoblje. Iskustva po tom pitanju su različita: dok su pojedine tvrtke na taj način uspjele riješiti svoje potrebe, We-Kr-u, iako ima instaliran 1 megavat iz OIE-a i dvije TS, to neće biti dovoljno za planirano proširenje proizvodnje. Stoga će dio proizvodnje eliminirati, odnosno reducirati je i zatvoriti pojedine dijelove pogona.

Slično će učiniti i u Iva-tekstilu, rekao je direktor Mladen Smontara, te u cilju ušteda eliminirati pojedine operacije i dijelove proizvodnje.

Dragutin Varga, direktor Itasa-Prvomajske, kazao je da u toj tvrtki o smanjenju temperature u halama na 19-20 stupnjeva ne mogu ni razmišljati zbog specifičnosti proizvodnje, koja zahtijeva temperaturu od najmanje 22 stupnja.

Osvrćući se na cijenu koja je na jednom brojilu sa 67.000 kuna porasla na 465.000 kuna, pitao je tko to može izdržati. Bio je oštar prema državnoj politici, poručio je da bi svima bilo bolje da se – manje krade.

Darko Molnar iz hotela Orion predložio je da Grad uvede novu mjeru potpore za poduzetnike – sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite. Gradonačelnik M. Batinić podsjetio je da je Grad svojedobno odobravao slične subvencije kod poticaja za turizam.

-Kad uvodimo bilo kakve subvencije, uvijek smo skloni rješenjima koja predviđaju da sredstva dobije što veći broj poduzetnika, a ne samo neki. Kao što sam rekao, kad Grad daje nekome sredstva, on ih u proračunu mora nadoknaditi. Nema oslobađanja, nema darovanja, ono što Grad daje, on to od nekuda mora i nadoknaditi pa se postavlja pitanje: Kome će se uzeti da bi se nekome dalo? – istaknuo je Batinić.

Ističući visok deficit od 3,5 milijarde kuna u državnom proračunu, iznio je mišljenje da ni od Vlade ne možemo očekivati da će na dulji rok moći financirati paket potpornih mjera.

Loše državne politike

- Moramo biti realni. Vjerujem da će neko rješenje naći EU, država će također dati sve što može, a jednako tako i Grad Ivanec. Međutim, isto je tako i činjenica da sada trpimo posljedice loših državnih politika. Jedno od njih je pitanje energije. Imamo plin i naftu. Sve je bilo spremno za istraživanja u Jadranu. Zašto su obustavljena, dok istovremeno Talijani s druge strane nesmetano „pumpaju“ i zahvaćaju iz našeg „bazena“? Ako država ne kontrolira energiju, to je potencijalno opasna situacija. Tu je i loša politika hrane, što je pitanje od nacionalne sigurnosti. Imamo i hidroenergiju, imamo Sunce, imamo sve preduvjete za samodostatnost. Ali nemamo dovoljno spremnosti da si uredimo državu kako treba – zaključio je gradonačelnik Batinić.

Naglasio je da je bio u kontaktu s državnim tajnikom za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Ivom Milatićem koji je također bio pozvan na sastanak u Ivanec, ali mu se nije mogao odazvati zbog službenog puta u inozemstvo.

Milatić je izrazio spremnost da dođe na jedan od budućih poduzetničkih skupova u Ivanec kako bi iz prve ruke čuo sugestije poduzetnika ili da se organizira skup preko jedne od digitalnih aplikacija te da direktno odgovara na pitanja poduzetnika.

Novi program obrazovanja u Srednjoj školi Ivanec

Potkraj sastanka je ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina informirala poduzetnike o namjeri da se iduće šk. godine uvede novi program obrazovanja za strojarskog računalnog tehničara.

S obzirom na uvođenje novih digitalnih tehnologija u proizvodnju, dio poduzetnika ovu je inicijativu odmah pozdravio (Ivančica d.d.) te izrazio interes da i sami daju sugestije oko programa, da tijekom školovanja učenike odmah povlače na praksu, da ih kasnije i zaposle i tako si osiguraju potreban stručni kadar.

L. Kozina također je naglasila da se škola sprema za uvođenje novih programa za obrazovanje odraslih te u tom kontekstu sugerirala poduzetnicima da joj dostave potrebe po pitanju programa za stjecanje kvalifikacija ili prekvalifikaciju.

print