Novosti

Ivanečkom nektaru zdravlja iz OPG-a Slavice Grđan šampionska titula na međunarodnom sajmu u Gornjoj Radgoni

Petak

 „Najzdravija biljka na svijetu“, „namirnica budućnosti“, čudo s antikancerogenim djelovanjem – sve ovo tek su neki od  opisa aronije, čudesnog bobičastog voća koje dobro uspijeva i u našem podneblju. Međutim, manje je poznato da Ivanec u jednom proizvodu aronije ima i svog šampiona, i to međunarodnog „kalibra“.

Riječ je o soku aronije iz OPG-a Slavice Grđan, koji je u jakoj internacionalnoj konkurenciji na nedavnom prestižnom međunarodnom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni osvojio šampionsku titulu u kategoriji sokova i bezalkoholnih pića.

Ovaj nektar proizveden je iz ručno ubranih bobica s 800 grmova (u sezoni berbe u nasadu zna biti i po 30 berača, koji je S. Grđan prije desetak godina podigla na površini od 3.500 m2 u Punikvama, nedaleko od društvenog doma. Da uspjeh u Radgoni nije slučajan, potvrđuje i podatak da je za svoje proizvode ovaj OPG i 2020. i 2021. godine na istom sajmu osvojio velike zlatne medalje. I to nije sve.

-S uzgojem ovog, vrlo cijenjenog i nadasve korisnog voća za ljudsko zdravlje, započela sam uz svoju osobnu viziju - da bogatstvo zdravlja sadržanog u plodovima aronije pretočim u ponudu raznovrsnih i kvalitetnih proizvoda. Nasad je sada u punom rodu, a ove godine urodio je s 1,5 tonu bobica prvorazredne kvalitete. Treba naglasiti da je riječ o eko uzgoju, jer aronija ničim nije tretirana – kaže gđa Grđan.
-Uz sok, aroniju prerađujem u voćno vino, rakiju, liker, pekmez i čaj. Za voćno vino od aronije sam dvije godine zaredom (2019. i 2020.) na VINEI osvojila priznanje Zlatni grozd za kvalitetu, a prije toga i Srebrni grozd za rakiju od aronije – otkriva gđa Slavica.
Većinu svojih proizvoda, kaže, proda na kućnom pragu, dio i putem burze hrane preko Interneta, a dio putem prigodnih paketa koje naručuju pojedine tvrtke, osobito oko Božića i Nove godine. 

Iako živi u Zagrebu, svaki vikend provodi u kuću u Ivancu te se, osobito u sezoni radova i njege, bavi nasadom aronije u Punikvama. I dok se o uspjesima velikih proizvođača na raznim sajmovima putem medija izvještava razmjerno često i redovito, to nije tako u slučajevima vrijednih postignuća malih proizvođača, koji u svoj posao ulažu velik trud i znanje.

Stoga i ovaj prilog objavljujemo kao svojevrsni vjetar u leđa domaćim OPG-ovima, koji često, samozatajno i daleko od očiju šire javnosti, stvaraju proizvode europske i svjetske kvalitete. Čestitke gospođi Slavici!

print