Novosti

Prije 31 godinu poginuo je Ivan Sever Nino

Utorak

Duga kolona u kojoj su zajedno koračali pripadnici specijalnih postrojbi - diverzantskog i protudiverzantskog voda i redarstvenici Policijske postaje Ivanec koji su 1991. godine oslobađali Ivančicu, rodbina poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga, gradsko vodstvo Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, zamjenikom gradonačelnika Markom Friščićem i predsjednikom Gradskog vijeća Zdenkom Đurasom, gradski vijećnici i drugi, jučer su paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast Ivanu Severu Ninu, koji je 18. rujna 1991. godine poginuo u ratnoj operaciji oslobađanja Varaždina.

Tom prilikom se majci i rodbini poginulog Nina te svim ostalim okupljenima, obratio ratni zapovjednik specijalnih postrojbi Vladimir Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

-Sedamnaestog rujna 1991. godine slavili smo oslobađanje Ivančice. Sljedećeg dana, rano ujutro, u Varaždinu je poginuo naš suborac Ivan Sever Nino. Iako smo kroz protekla tri desetljeća na njegovu grobu puno toga rekli, uvijek kada dođe ovaj dan, tuga je jednako teška kao što je bila i prije 31 godinu. Ponosni smo što smo tada, kada je bilo najpotrebnije, zajedno s policijom oslobađali Ivančicu – istaknuo je Debeljak te se kratko osvrnuo na formiranje tadašnjih specijalnih postrojbi koje su bile sastavljene od dva voda s ukupno 84 pripadnika (s djelatnicima Ureda za obranu) i koje su bile, istaknuo je, prva ustrojbena cjelina Hrvatske vojske u bivšoj Općini Ivanec.

Molitvu na Ninovu grobu predvodio je ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec.

-Rat je bezumlje, a u novom stvaranju koje nam je naviješteno buđenjem onih koji sada spavaju u prahu zemaljskom, nepravda neće imati zadnju riječ. U novom stvaranju u vječnosti umnici će zablistati poput nebeskog svoda, a među zvijezdama je i Ivan, kojeg ćemo tada ponovno vidjeti – poručio je vlč. Kosec u svjetlu poruka starozavjetnog proroka Danijela.

Svi nazočni nakon toga su zapalili i svijeće na grobovima ostalih poginulih branitelja koji snivaju na ivanečkom groblju, Željka Putara Grdaka i Romana Ribića, te se pomolili za pokoj njihovih duša.

print