Novosti

POZIV GRAĐANIMA Od utorka, 20. rujna, predbilježite se za dodjelu besplatnog kloniranog stabalca ivanečke lipe

Ponedjeljak

Grad Ivanec i poduzetnički centar Poslovna zona Ivanec d.o.o. pozivaju sve zainteresirane građane da se predbilježe za dodjelu besplatne mladice klonirane ivanečke lipe. Predbilježbe počinju sutra (utorak, 20. rujna) i trajat će do ponedjeljka, 26. rujna.

Svako stabalce je originalna ivanečka lipa u malom, odnosno, svako od njih nosi originalni genetski zapis izvornog stabla. A to znači da je „staro“ više od 600 godina te „pamti“ dolazak vitezova ivanovaca na naše prostore!

Podsjećamo, originalno stablo još uvijek stoji na ulazu u ivanečki park. Prema starim zapisima, zasađeno je prije više od šest stoljeća, prilikom preuzimanja nekadašnjeg Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Iako se lipa i dalje žilavo drži, valja očekivati da će kad-tad doći svom biološkom kraju.

Kako bi originalno stablo trajno sačuvao, Grad Ivanec je prije nekoliko godina u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom u Jastrebarskom ušao u projekt kloniranja lipe te otad svake godine građanima poklanja mlade lipe sa željom da ove srednjovjekovne „starce“ zasade na svojim imanjima i tako dar iz daleke prošlosti sačuvaju za budućnost.

Ove godine građanima je na raspolaganju 100 novih klonova, proizvedenih od plemki koje su s matičnog stabla orezane prošle godine.

Predbilježbe se obavljaju na broj tel. 645-484 (042) te online, preko obrasca koji je dostupan OVDJE  (obrazac se otvara sutra, 20. rujna).

U slučaju potrebe organizirat će se i prikupljanje predbilježbi na štandu na lokaciji u centru grada, o čemu ćemo građane obavijestiti pravodobno.

Podjela lipa planirana je u prvoj polovici listopada, a o točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni.

Grad je ovaj projekt, koji se kontinuirano provodi, nazvao „Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost“.

Prilikom podjela sadnica lipe svi građani dobit će i edukativni letak o zelenim, ekološkim i digitalnim navikama.

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu. Uz svaku lipu građani će dobiti i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada, čime ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Osim podjele sadnica, planirane su i dodatne aktivnosti, koje uključuju edukativna predavanja na temu zaštite okoliša za učenike Srednje škole Ivanec, u sklopu njihove zelene učionice.

print