Novosti

IN MEMORIAM Napustila nas je Marija-Maca Vidoni, glazbena pedagoginja i ikona ivanečkog zborskog pjevanja

Utorak

Ivanečka javnost  s tugom je dočekala vijest o odlasku u vječnost Marije-Mace Vidoni, ugledne glazbene pedagoginje i dugogodišnje ikone ivanečkog zborskog pjevanja.

Po njenom predanom radu i osobnoj posvećenosti glazbi pamtit će je brojne generacije ivanečkih učenika koje je neumorno animirala za pjevanje u dječjem zboru, a potom i u Mješovitom pjevačkom zboru KUD-a Ivanec, čija je suosnivačica bila 1977. godine (uz Branka Putareka, Zvonka Vidonija, Ivana Zagorščaka, Francisku Habek i Viktoriju Harjač).

Ova rođena Ogulinka (1931.) srednju je školu završila u Zagrebu, a pedagošku akademiju u Čakovcu (odjel glazbe). U Osnovnoj školi „Josip Kraš“ u Ivancu radila je kao nastavnica glazbenog odgoja od 1950. godine do odlaska u mirovinu. Svih tih godina vodila je dječji zbor, koji je dugo godina bio nositelj važnijih kulturnih događanja u Ivancu. Zbor je godine 1961. sudjelovao na Republičkoj smotri, kao odabrani predstavnik bivše regije Varaždin, a i nakon toga osvajao je brojna priznanja i nagrade na republičkim natjecanjima.

Članove koji su pod njenim vodstvom stasali u dječjem zboru, gđa Vidoni potom je animirala za pjevanje u Mješovitom pjevačkom zboru KUD-a Ivanec (kasnije R. Rajter). Već druge godine svoga djelovanja zbor se afirmirao na razini regije Varaždin i na državnoj razini te pod palicom gđe Vidoni na republičkim smotrama amaterskih zborova Hrvatske nastupa 1979., 1980., 1981. i 1982. godine. Godine 1980. i 1982. nastupio je i na Varaždinskim baroknim večerima.

Marija Vidoni dobitnica je Plakete Grada Ivanca za izniman doprinos razvoju kulturnog života Grada Ivanca.

Posmrtni ostaci gđe Vidoni položeni su jučer u obiteljsku grobnicu na gradskom groblju Ivanec. Na posljednji počinak gđu Mariju Vidoni pjesmom su ispratili članovi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Rudolf Rajter.

print