Novosti

I VARAŽDINCI PROTIV KAMENOLOMA Od danas do nedjelje peticija protiv kamenoloma potpisuje se i u Varaždinu

Ponedjeljak

Danas ujutro počelo je potpisivanje peticije u Varaždinu protiv otvaranja kamenolom Siljevec na Ivančici. Peticija se može potpisati svaki dan tijekom ovog tjedna od 8.00 do 12.00 sati, zaključno do nedjelje, 4. rujna.

Organizirana su dva punkta, jedan štand postavljen je na Franjevačkom trgu, kod Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, a drugi štand građanima je dostupan na gradskoj tržnici Varaždin i to na površini kraj BIPA-e.

Oba štanda obišao je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić:

-Velik broj građana Varaždina i okolice izrazio je želju da potpiše peticiju protiv kamenoloma i na ovakav način mi im to sada i omogućujemo. Otvaranje kamenoloma značilo bi nestanak Ivanečke Željeznice, naselja u neposrednoj blizini kamenoloma, kroz koju se ujedno planira i prijevoz teških tereta. Drugi, alternativni pravac koji se navodi jest Pokojec, što je jednako strašno. Uz neminovno iseljavanje koje bi moglo uslijediti te uništavanje flore i faune, ugrožena su i izvorišta vode na Ivančici – ponovno je upozorio Batinić.

Prvoga dana potpisivanja peticije odaziv građana bio je odličan. Velik broj Varaždinaca je Gradu Ivancu i njegovim građanima došao dati podršku u borbi protiv otvaranja kamenoloma u srcu netaknute prirode Ivančice

-Pozovite TV ekipe pa neka na postojećim kamenolomima snime kakav je okoliš danas; uništena je flora i fauna, a kako tek ljudi žive! Užas! Tko bi to dopustio i tko donosi takve odluke? Jasno je da je to sve zbog privatnog interesa – istaknula je jedna od revoltiranih građanki, a koja je ujedno među prvima potpisala peticiju.

Osim toga, građani su iskazali veliku želju i nadu da će peticija uspjeti te sugerirali da se postavi još više štandova kako bi se spriječilo uništavanje prirodnog bogatstva Ivanca i cijele Varaždinske županije.

-Priroda će se promijeniti, životinje će nestati, izgubit će se staništa, a živimo u vremenima kada je važno sačuvati svako drvo - istaknuo je jedan od potpisnika peticije te dodao:

 - Na Ivančicu odlazimo puniti pluća, a sada ta pluća uništavamo.

Peticiju protiv kamenoloma došli su potpisati i predstavnici političkih stranaka, među njima i  saborska zastupnica (NS Reformisti) Natalija Martinčević te predsjednica Gradske organizacije NS Reformisti Ivanec Jelena Pavleković sa suradnicima.

Peticiju je potpisao i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković sa suradnicima.

Potpisivanje peticija u Varaždinu nastavlja se već sutra prema spomenutom rasporedu, a i na cijelom području grada Ivanca potpisivanje peticije u punom je jeku.

Potpisi se svakodnevno prikupljaju ispred Gradske vijećnice te u organizaciji mjesnih odbora i udruga, a nastavlja se i potpisivanje peticije srijedom i subotom na špici, na gradskoj tržnici te ispred Lidla.

print