Novosti

NOVA ŠPILJA NA SILJEVCU Pronašli su je ivanečki speleolozi i nazvali Nada za Siljevec jer špilje su pod osobitom zaštitom RH!

Subota

Članovi ivanečke Speleološke udruge Kraševski zviri na brdu Veliki Siljevec pronašli su špilju te je nazvali Nada Za Siljevec! Zašto je to iznimno važno?

Naime, sukladno članku 99. Zakona o zaštiti prirode, speleološki objekti su od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i UŽIVAJU NJEZINU OSOBITU ZAŠTITU. Stoga su o otkriću speleološkog objekta obavijestili Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u tijeku je prijava speleološkog objekta u katastar speleoloških objekata RH čiju bazi vodi samo MINGOR (www.bioportal.hr/gis/).

-Kako je veći dio Ivanščice, uključujući i brdo Veliki Siljevec, izgrađen od karbonatnih stijena u kojima je moguć nastanak speleoloških objekata tj. špilja i jama, uputili smo se u istraživanje terena. Prilog tome su već istraženi speleološki objekti u neposrednoj blizini (Kozji hrbet, Gula/Topolje, Mala Ivanščica, Markuševec) i neistraženi speleološki objekti za koje imamo informacije da se nalaze u okolici Ivanečke Željeznice – javili su nam speleolozi.

-Kako smo se friško vratili sa međunarodne speleološke ekspedicije na Velebitu, odmah smo odlučili stečenu kondiciju uložiti na brdo Veliki Siljevec što se i isplatilo. Pronašli smo špilju koju smo nazvali Nada za Siljevec. Špilja se nalazi na istočnoj strani brda Veliki Siljevec, na stjenovitom i strmom terenu. Špilju smo odmah i topografski snimili tj. izradili speleološki nacrt digitalnom tehnikom u programu TopoDroid. Ulaz špilje je dimenzija 1 x 1 metar, duljina joj iznosi 5,1 metar, dok je prosječna visina špilje 3 metra. Izrađena je detaljna foto- i videodokumentacija špilje i okolnog terena – izvijestili su članovi SU Kraševski zviri.

Unutar špilje uočen je šišmiš, komu je špilja prirodno stanište. Za vrstu i rod šišmiša zatražena je pomoć u determinaciji od strane biospeleologa (determinacija u tijeku).

U špilji je uočen i ravnokrilac roda Troglophilus, najvjerojatnije se radi o vrsti Troglophilus cavicola.

Pretraživanje terena, poručuju speleolozi, s njihove strane još nije završeno. U okolici brda Velikog Siljevca postoje još područja koja nisu detaljno pretražena te stoga mole pomoć lokalnog stanovništva da im se jave ako imaju informacije o speleološkim objektima na tim područjima.

Speleolozi nadalje izvještavaju da su, unatoč sušnom razdoblju, oko 150 m sjeverozapadno od špilje uočili izvor. Ispod izvora se nalazi vododerina /jarak koja je nastala kao rezultat erozije vode u vlažnim dijelu godine kada ima više oborina. Na samom izvoru nalaze se svježi tragovi divljači, što je dokaz njihove prisutnosti na brdu.

Još jedan dokaz prisutnosti krupne divljači je ogoljela kora na mladim stablima.

-Tijekom pretraživanja brda uočili smo, zabilježili lokaciju GPS-om i fotodokumentirali ostalu faunu na površini koju smo uspjeli determinirati uz pomoć prijatelja biologa, a to su: leptir danja medonjica (Euplagia quadripunctaria), kornjaš jelenak (Lucanus cervus) i zmija bjelica. Danja medonjica i jelenak su ciljne vrste očuvanja u ekološkoj mreži POVS HR2000371 - Vršni dio Ivančice sukladno Prilogu III, dijelu 2 Uredbe o ekološkoj mreži i nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže („Narodne novine“ br. 80/19).

Zmija bjelica nalazi se na popisu strogo zaštićenih vrsta prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama ("Narodne novine" br. 144/13 i 73/16). – izvještavaju iz SU K. zviri.

-I stoga, najmanje što još svi zajedno možemo učiniti je potpisati peticiju protiv otvaranja kamenoloma koju organizira Grad Ivanec – poručili su članovi Speleološke udruge Kraševski zviri Ivanec.

Čestitamo na sjajnoj akciji usmjerenoj spašavanju naše Ivančice!

print