Novosti

Umjetnica Snježana Novotny poklonila rodnom gradu sliku nadahnutu Ivančicom

Srijeda

Nakon završene izložbe slika „Duša na platnu – ljudima i gradu“ u Muzeju planinarstva Ivanec, autorica Snježana Novotny jučer je svom rodnom gradu poklonila sliku pod nazivom „Ledena“, inspiriranu Ivančicom.

U ime Grada Ivanca sliku je preuzeo zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, a primopredaji je prisustvovala i Ana Škriljevečki, kustosica održane izložbe.

-Ivanec je oduvijek bio i ostao moj grad. Odrasla sam uz blisku i impresivnu Ivančicu koja nas je darovala ljepotom življenja uz planinu, luksuzom zraka koji blizina planine daruje, svježinom vode iz djetinjstva. Ivančica je zimi prekrivena snijegom i ledom. Uvijek je lijepa no upravo tad je meni najljepša. Njome tada kroče samo najhrabriji planinari. Sliku takvog motiva i naziva „Ledena“ darujem svome rodnom gradu - izjavila je umjetnica.

-Slika je to mnogih slojeva, nijansi, tehnika i tekstura kombiniranih sa željom da prenesem bar mali dio veličanstvenosti koju u sebi nosi ledom ukrašena planina. Ivancu u toj slici ostavljam zauvijek dio svoje duše, velike ljubavi prema njemu i gori pored koje je niknuo, gore pored koje sam i sama niknula. U „Ledenoj" dragom gradu ostavljam dio sebe - poručila je umjetnica Snježana Novotny, prepuna emocija prema svome zavičaju.

Zahvalivši gđi Novotny na poklonjenoj slici, zamjenik gradonačelnika M. Friščić naglasio je da ga se upravo ta slika najviše dojmila s izložbe. Ujedno je S. Novotny uručio Monografiju Ivanca uz prigodne promotivne materijale Ivanca kao Planinarskog grada.

Budući da je njezin otac radio u rudniku, gđu Novotny posebno je obradovalo i dirnulo poglavlje iz Monografije posvećeno rudarstvu ivanečkoga kraja, podsjetivši je na drage staze kojima je kročila kao dijete.

Slika „Ledena“ Snježane Novotny bit će prvo umjetničko djelo uvršteno u fundus Muzeja planinarstva te ponosno izloženo u muzejskim prostorijama.

Podsjećamo, izložba S. Novotny u Muzeju planinarstva Ivanec bila je postavljena od početka lipnja. Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi umjetnice u njezinom rodnom Ivancu, u kome je provela djetinjstvo (1997. godine odselila se u Gornji Kneginec), a kojom se javnosti predstavila s 25 slika na platnu.

print