Novosti

ODRŽAN JE 36. FESTIVAL STARIH SPORTOVA U SALINOVCU Slavodobitnik igara ekipa DŠR-a Salinovec!

Ponedjeljak

Društvo za šport i rekreaciju Salinovec pobjednik je ovogodišnjeg Festivala starih sportova koji je u nedjelju, 7. kolovoza, po 36. put održan u njihovu mjestu te se time ubrojio u jednu od najdugovječnijih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

Drugo mjesto osvojila je ekipa DŠR-a Lančić-Knapić, a treći je UŠR Stažnjevec.

Uz spomenute tri ekipe, na ovogodišnjem festivalu sudjelovali su i DŠR Podgorje iz Virovitičko-podravske županije, DSR Jalkovec te ekipe iz Mjesnog odbora Ves Lepoglavska i Udruge građana Prigorec.

„Manifestacija pripada svima vama!“

Manifestacija je počela mimohodom i postrojavanjem svih ekipa-sudionica pred središnjom binom. Svima okupljenima tom se prilikom, u ime domaćina, pozdravnim riječima obratio predsjednik DŠR-a Salinovec Kruno Lepoglavec, naglasivši da bez potpore pokrovitelja, Grada Ivanca, i brojnih sponzora, njihovo održavanje ne bi bilo moguće.

-Tijekom protekle dvije godine igre nismo mogli održati zbog korone. Iako je naš DŠR i unatoč epidemiji uspijevao odraditi brojne druge programe, na kraju godine, kad su se zbrajali rezultati, uvijek je ostao žal zbog toga što Seoske igre nismo mogli odraditi. Ove godine obilježili smo 40 godina rada našega DŠR-a i nadam se da ćemo ih dalje nastaviti nesmetano održavati. Ova manifestacija pripada svima vama i svima onima koji žive za rekreaciju – naglasio je Lepoglavec te svima poželio dobru zabavu i dobro druženje.

Rekreativcima se obratio i Nikola Sedlar, predsjednik županijskog Saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ i aktualni gradski vijećnik.

-Nakon protekle dvije godine pauze zbog pandemije, s velikim smo žarom čekali salinovečke seoske igre, koje su nam svima glavna rekreacijska manifestacija. Upućujem zahvalu Gradu Ivancu koji redovito financijski prati i Seoske igre i sportsku rekreaciju, jer da nema tih sredstava teško bi se sportska rekreacija mogla održavati na takvoj razini – istaknuo je Sedlar te svima natjecateljima zaželio puno uspjeha i idući susret dogodine.

 

Pod tradicionalnim pokroviteljstvom Grada Ivanca

U ime Grada Ivanca kao pokrovitelja koji Seoske igre novčano i logistički prati desetljećima, natjecateljima i domaćinima obratio se zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Ističući da mu je, kao mladom čovjeku, jedno od najranijih sjećanja na ovakve manifestacije  vezano upravo uz salinovečki festival starih sportova, istaknuo je ponos što je ova priredba dobrano zakoračila prema svom 40. rođendanu.

-Međutim, ništa od ovoga ne bi bilo bez vas samih, bez vašeg entuzijazma, volje i podrške. Želim vam dobre rezultate! – poručio je Friščić te 36. festival proglasio otvorenim.

Niz starinskih disciplina i nadmetanja

U prije-i poslijepodnevnom dijelu programa natjecatelji svih dobi potom su odmjerili snage, brzine, vještine i spretnost u raznim disciplinama: skoku s mjesta, hodanju na štakama, sastavljanju pluga, potezanju štapom, penjanju na stup, nošenju košare na glavi, trčanju u vreći, u vožnji živih tačaka, bikovanju, bacanju kamena s ramena te u potezanju užetom, a u posebnoj disciplini su brigu na veselje udarili i muzikanti seoskih igara.

U dobroj atmosferi rezultate su na kraju proglasili DŠR-a Kruno Lepoglavec i tajnik Stjepan Četrtek te najboljim ekipama, ali i svima ostalima, uručili poklone, prigodne nagrade i zahvalnice.

Igre su organizacijski protekle besprijekorno, a posebna zahvala ide i glavnom i pomoćnom sucu  Branku Kušteru i Draženu Kušteru.

A nakon proglašenja rezultata i podjele nagrada, zabava je uz glazbu, ples i ugostiteljsku ponudu nastavljena do sitnih sati. Organizatori su i više nego zadovoljni i vremenom koje ih je poslužilo, a jednako tako i brojem posjetitelja koji je bio osjetno veći negoli 2019. i ranijih godina.

Uz Grad Ivanec, Seoske igre starih sportova u Salinovcu održane su i uz potporu brojnih sponzora.

print