Novosti

Jednoglasnom odlukom vijećnika izglasan rebalans proračuna Grada Ivanca vrijedan 71,6 milijuna kuna

Ponedjeljak

Glavna teme 19. sjednice Gradskog vijeća Ivanec održane 14. srpnja u Kinodvorani u Ivancu, prema očekivanju, bile su treće izmjene i dopune Proračuna Grada Ivanca za 2022. godinu te projekcije za 2023. i 2024. godinu, a koje su u konačnici i jednoglasno usvojene.

Usvojenim rebalansom gradskog proračuna gradski je budžet povećan za 1,6 milijuna te sada iznosi 71,6 milijuna kuna.

Proračunom osigurana sredstva za sport, kulturu i komunalnu infrastrukturu

Izmjene i dopune proračuna ovoga puta radile su se u Programu građenja objekata i uređenja komunalne infrastrukture, Programu javnih potreba u kulturi te u Programu javnih potreba u sportu.

-Ekonomski poremećaji zahvatili su cijeli svijet, cijene su porasle, a sve to utječe i na naš proračun. Provedeni su postupci nabave za planirane projekte i ulaganja, sada vidimo kakve su cijene, kakva je situacija na tržištu i vidimo što možemo realizirati. Kreće ulaganje u skate park, opremanje prostorija NK Ivančice, a tu je i 180.000 kuna za odbojkaško igralište, inicijativa je pokrenuta još 2017. Sada je sve dogovoreno i kreće se s realizacijom, rebalansom su osigurana i sredstva za turističko – informativni centar u Muzeju planinarstva – istaknuo je gradonačelnik Batinić u svojem objašnjenju predloženih izmjena i dopuna.

Povećanje prihoda ostvareno je od poreza i prireza te od poreza na promet nekretninama.

Oporba o rebalansu

Mihael Slunjski u svojem je izlaganju po navedenoj točki obrazložio da će SDP rebalans podržati jer su predložene izmjene pretežno tehničke naravi, a projekti ostaju. Pozitivnim je ocijenio ulaganje u odbojkaško igralište.

Ispred Kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, Elvis Gotal je podržao ulaganja u sport i turizam. Predložio je veća ulaganja u kulturu, prvenstveno u Gradsku knjižnicu. Zatražio je pojašnjenje za neodobravanje sredstava po prijavljenim projektima te je izrazio skepsu na česte rebalanse Proračuna.

Nikola Sedlar (HNS) je poručio da će predložene izmjene proračuna podržati, a posebno je pohvalio veća izdvajanja za sport s naglaskom na početak ulaganja u odbojkaško igralište u Ivancu.

S navedenim se složio i vijećnik Ljudvek Cikač iz HDZ-a te je podržao i ulaganje u turističko – informativni centar, uređenje prostorija Nogometnog kluba Ivančice i planove za izgradnju sportskog centra.

Očitujući se na rasprave, gradonačelnik Batinić je pojasnio da je proračun dinamičan dokument, nemoguće je predvidjeti sve prihode, kao i realizaciju svih projekata jer se dobar dio projekta prijavljuje na javne pozive, rezultati se dugo čekaju, a sami kriteriji po pojedinim javnim pozivima Gradu Ivancu ne idu na ruku.

Posebno se osvrnuo na podnesene prijave za izgradnju, dogradnju i opremanje vrtića u Ivancu i Radovanu. Vijećnicima je objasnio da Grad gubi bodove zbog visokog indeksa razvijenosti (iznad 100%) te zbog visokog postotka upisane djece u vrtiće, čak 62%. 

-Što je u najmanju ruku nepošteno – zaključio je Batinić.

Nakon konstruktivne rasprave i velikog broja pohvala, posebno za ulaganja u sport, te zaprimljenih sugestija i prijedloga izmjene i dopune Proračuna jednoglasno su prihvaćene.

Glasanje o ostalim točkama dnevnog reda - jednoglasno

Na srpanjskoj sjednici potvrđeno je i Rješenje o izboru podpredsjednika Gradskog vijeća pa je na tu funkciju jednoglasnom odlukom imenovan Nikola Sedlar (HNS).

I preostale točke dnevnog reda donesene su jednoglasno pa je tako donesena Odluka o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja groblja u Ivancu i Margečanu, Odluka o davanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova kao i Odluka o naknadama članovima Gradskog vijeća, radnih tijela Gradskog vijeća te predsjednika vijeća mjesnih odbora.

Izmijenjen dnevni red

Od planiranih jedanaest točaka dnevnog reda vijećnici su, na prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, prihvatili da se s dnevnog reda makne donošenje Odluke o određivanju plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, kao i Odluka o visini naknade za rad gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.

Predloženu izmjenu dnevnog reda, a nakon što je to zatražio vijećnik Ivan Sedlar, ispred Kluba vijećnika objasnili su nedostatkom objašnjenja i analiza po navedenim točkama.

-Dostavljene  su sve potrebne analize i objašnjenja te nema nikakve potrebe za ponovnim stavljanjem navedenih odluka na dnevni red, to neću dopustiti – jasan je bio gradonačelnik Milorad Batinić.

Prema izmijenjenom dnevnom redu, a usvojenom na početku sjednice, glasalo se o devet točaka.

print