Novosti

UDRUGA VINOGRADARA PEHARČEK IVANEC Održana 23. izložba vina berbe 2021. godine

Utorak

Velik broj članove Udruge vinara i vinogradara Peharček okupio se na terasi Ribičkog doma Ivanec na završnici 23. izložbe vina ivanečkoga kraja, na kojoj su najboljim podrumarima uručene medalje i priznanja.

Održavanje izložbe novčano je podupro Grad Ivanec.

Naglašavajući da prednosti vrednovanja vina koje provodi Peharček prepoznaju i vinogradari iz drugih županija, predsjednik udruge Željko Đurin podsjetio je da su na ovogodišnje ocjenjivanje stigla čak 123 vinska uzorka iz Međimurske, Krapinske, Zagrebačke i Varaždinske županije.

Okupljenima se obratio i predsjednik ocjenjivačke komisije Davor Hižak te podsjetio da su vina ocjenjivali ugledni enolozi iz Zagreba, Varaždina i Međimurja.

-Jako lijepo zvuči podatak da je od 123 vinska uzorka čak njih 29 ocijenjeno zlatnim, dok ih je još nekoliko bilo jako blizu toga. Ova izložba je već 23. po redu, a ta reprezentativna brojka ujedno znači da smo zajedno dosta napredovali. Berba 2021. bila je jako dobra i omogućila je dobre uvjete uzgoja grožđa, berbe i njege vina. Ohrabruje što svake godine vinogradari šalju uzorke na ocjenjivanje u sve većem broju – naglasio je Hižak te potom vlasnicima zlatnih vina predao medalje.

Šampionima izložbe, Marku i Srećku Šoštaru za njihov vrhunski rajnski rizling medalju i priznanje uručio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Čestitajući svim nagrađenim vinogradarima koji su proizveli zlatna, srebrna i brončana vina, Batinić je svima poželio dobru vinsku godinu te da nas nevremena i dalje zaobilaze.

-Što se tiče pošasti fitoplazme, pozivam vas na suradnju s Gradom te da s našim poljoprivrednim redarstvom poduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo svi zajedno prevenirali bolest i spriječili njeno širenje iz zapuštenih vinograda – pozvao je Batinić.

U nastavku je Krešimir Kralj, koji je toga dana u vinogradu Ivana Čičeka izuzimao trsove sumnjive na zlatnu žuticu, vinogradarima dao praktične savjete o tome što poduzeti da se bolest na vrijeme stavi pod kontrolu, točnije, kada izrezati zahvaćen trs kako bi se spasio.

Skupu je nazočila i dugogodišnja suradnica Peharčeka Kristina Geci Smoljo iz Poljodoma.

print