Novosti

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA U svečanoj atmosferi upućene i snažne političke poruke

Četvrtak

U povodu Dana grada, u utorak, 21. lipnja, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Premda je zbog više sile morao otkazati najavljeni dolazak, predsjednik Republike Zoran Milanović na sjednicu je uputio svoju izaslanicu Melitu Mulić, savjetnicu za ljudska prava i civilno društvo.

Ivanečkoj svečanosti nazočio je i predsjednik Republike od 2000. do 2010. i počasni građanin Ivanca Stjepan Mesić, izaslanik predsjednik Sabora i predsjednika Vlade te aktualni varaždinski župan Anđelko Stričak, saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Damir Habijan i Siniša Jenkač, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik NS-Reformista Radimir Čačić, potpredsjednica HSU-a Jadranka Bahlen i brojni drugi uglednici iz političkog, gospodarskog i javnog života.

Nakon odavanja počasti minutom šutnje poginulim braniteljima i nedavno preminulom počasnom građaninu Ivanca dr. sc. Eduardu Kušenu, okupljene je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras.

Poruke predsjednika GV Z. Đurasa

Ističući da mu je, nakon nedavne promjene odnosa u Vijeću, pripala čast da prva sjednica koju otvara bude baš svečana sjednica, istaknuo je da to dočekuje i kao svojevrsnu simboliku.

Izjavio je da će u novoj atmosferi suradnje dati sve od sebe da okuplja, a ne da razdvaja, kako bi se zajedničkim uprezanjem snaga prionulo rješavanju problema i daljnjoj izgradnji grada. Najavio je i intenzivniju suradnju sa svim razinama vlasti, s ciljem pristupanja novim izvorima financiranja i realizaciju projekata koji će Ivancu omogućiti još jači zalet.

U filmu i kritički momenti

U nastavku je uslijedilo prikazivanje 13-minutnog filma Ivanec – U zagrljaju Ivančice 2022., kojim je prikazan presjek svih većih i važnijih momenata u razvitku grada tijekom proteklih godinu dana, s posebnim naglaskom na pritiske oko dovoza tuđeg komunalnog otpada na jerovečki deponij, na pokušajte faktičkog oduzimanja ivanečkih vodovoda i tvrtke Ivkom-vode i njeno pripajanje varaždinskom Varkomu te posljedično, revolt građana zbog zabrane referenduma i potpisivanje peticije.

Skupu se nakon filma obratio gradonačelnik Milorad Batinić. Naglašavajući brojne pozitivne momente u razvitku Ivanca, istaknuo je vidljiv trend promjene strukture ivanečkog gospodarstva prema djelatnostima prema proizvodnji više dohodovne vrijednosti.

Izrazio je i zadovoljstvo doseljavanjem mladih obitelji i povećanim brojem djece te da Ivanec u svakom pogledu postaje grad poželjan za život. No, iako Grad u razvojnom pogledu ide naprijed te se intenzivno razvija i unatoč prometnoj izoliranosti, Batinić je u svom izlaganju naglasio i neke nezaobilazne momente, to više što su oni tijekom proteklih godinu dana obilježili život našega grada.

Batinić: Kome smeta razvoj Ivanca?

Konstatiravši da su pritisci na Grad Ivanec po pitanju dovoza tuđeg otpada kao i pretenzije za ivanečkim vodovodima i Ivkom-vodama iz jednog susjednog grada, potpomognuti odlukama središnjih državnih vlasti, počeli nakon lokalnih izbora prije godinu dana („Nije li to čudno?“) Batinić je ukazao i na druge momente kojima se i s drugih razina Ivancu ne samo otežava, već i praktički blokira i onemogućava gospodarski razvitak.

-Uz smeće i vodu, imamo i novi problem, a to je - Prostorni plan Varaždinske županije, kojim nam je u Industrijskoj zoni Ivanec blokirano 16 ha zemljišta za gradnju novih industrijskih pogona. Na tom području sada nam je odjednom onemogućena gradnja, uz obrazloženje da je ono u obuhvatu zone Natura 2000 (ekološke mreže važne za očuvanje ugroženih vrsta i staništa EU)! – izjavio je Batinić te nastavio:

Blokiran razvitak Industrijske zone

- Iako je Natura 2000 na snazi već 20 godina, pitamo se kako je onda moguće da je u ovoj zoni dosad bez ikakvih problema već izgrađeno nekoliko velikih pogona i da se kod njihove gradnje nitko nikad nije pozivao na Naturu? Zbog takvog odnosa sada su blokirane poslovne aktivnosti poduzetnika koji su ovdje već kupili oko 5 hektara poslovnog zemljišta. Zašto se na ovakav način usporava baš razvoj Ivanca? Stječe se dojam da nekome smeta pravac prema naprijed kojim se Ivanec razvija – naglasio je Batinić.

Istaknuo je i ivanečku obilaznicu (Kovačićeva ulica), kojom dnevno prođe više od 11.000 vozila, što je preraslo u ogroman sigurnosni problem, jer ona nije dimenzionirana za ovakvu frekvenciju. A istovremeno se rotor, čija je gradnja predviđena na semaforskom raskrižju Nazorova-Kovačićeva, projektira već godinama.

Ističući nadalje velik projekt Aglomeracije koji je u tijeku te nadu da će krenuti i dogradnja Osnovne škole, osvrnuo se i brzu cestu Varaždin-Ivanec-Krapina. Izjavio je da nije optimističan u vezi najave ministra prometa Butkovića koji je prije nekoliko dana najavio da će se ujesen raspisati natječaj za gradnju prve faze, budući da se po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa ne događa baš ništa.

Poruka gradonačelnika M. Batinića građanima

Ističući veliku važnost ove prometnice za povezivanje ljudi cijelog Sjevera Hrvatske te za gospodarski i turistički razvoj ovih područja, apelirao je da se ova prometnica ne gradi još idućih 10 godina.

Obraćajući se na kraju građanima Grada Ivanca, M. Batinić istaknuo je da je ponosan što su u ključnim trenucima, kada se lomila sudbina Ivanca, pokazali inat, bunt, ali i zajedništvo u obrani onoga što su stjecale generacije naših građana.

-Unatoč svemu, Ivanec ide naprijed, i dalje usmjeren svome cilju. A to je: grad za djecu, za mlade i obitelj, grad za obrazovanje, poduzetništvo i siguran posao; grad iz kojeg se ne odlazi i ne iseljava, već se u njemu zasniva trajna egzistencija! – zaključio je Batinić te svim laureatima uputio čestitke, a svim građanima čestitao Dan grada i blagdan sv. Ivana Krstitelja.

Stričak: Četiri ključna projekta za Ivanec

Skupu se obratio i župan A. Stričak, izaslanik predsjednika Sabora i Vlade RH. Istaknuvši pozitivne momente u gospodarskom razvitku Ivanca i naglasivši da smo utoliko jači i kao društvo jer više možemo izdvojiti za kulturu, socijalu i dr., čestitao je građanima Ivanca na postignutom.

Osvrnuo se i na četiri ključna projekta za ovo područje – brzu cestu, dogradnju škole, Aglomeraciju Ivanec i proglašenje Ivančice regionalnim parkom prirode. Rekavši da je začuđen imputiranjem sporosti oko gradnje brze ceste, što je projekt o kome se govori nekoliko desetljeća, kazao je do 2017. po pitanju te ceste nije bilo čak ni urudžbenog broja. Rekao je da je temeljem naloga ministra cesta isprojektirana, u fazi je otkupa zemljišta te da najesen kreće natječaj za 1. fazu Varaždin-Tužno.

Stričak je nadalje kazao da je čudno što jedino OŠ Ivanec tijekom proteklih godina nije izgrađena za jednosmjensku nastavu. Izjavio je da je građevinska dozvola izdana, da se čekaju sredstva resornog ministarstva i da će se, ne dođu li do kraja godine, Varaždinska županija zadužiti i dograditi školu. Po pitanju zaštite Ivančice, izrazio je uvjerenje da će do kraja ovog mandata Ivančica steći status regionalnog parka prirode.

Po pitanju Prostornog plana Varaždinske županije rekao je da će aktualna županijska vlast dati sve od sebe da se isprave nepravde koje je istaknuo gradonačelnik M. Batinić.

Mesić: Možete biti ponosni na svoj grad!

Bivši predsjednik Hrvatske i počasni građanin Ivanca Stjepan Mesić u svom se obraćanju fokusirao na aktualnu međunarodnu politiku, na globalne odnose velikih sila i na rat u Ukrajini te na način na koji se posljedice ovih zbivanja odražavaju na pad standarda svih Europljana, pa tako i građana Hrvatske. Posebnu čestitku uputio je građanima Ivanca te im poručio da mogu ponosni na svoj grad.

Skupu se obratila i izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić:

Mulić: Čestitke na ustrajnosti u borbi za pravicu

-I prije godinu dana bila sam na ovome mjestu i čestitala gradonačelniku Batiniću peti mandat. Nakon svega što sam čula i čitala tijekom proteklih mjeseci u medijima, mogu vam samo čestitati na ustrajnosti u borbi za pravicu. Gradonačelnik Batinić je u pravu: Ne mora uvijek sve ono što dolazi iz EU biti korisno za naše građane! I ne moramo se strogo držati pravila EU, pogotovo ako su ona na našu štetu. Ako je 10.000 građana potpisalo peticiju, ako ste dobili pravne pravorijeke za grad, onda imate puno pravo da se i sljedećih 365 dana predano borite za svoju budućnost i za boljitak svoje djece – naglasila je, među ostalim, M. Mulić.

Javna priznanja Grada Ivanca

Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja Grada Ivanca. Plaketu Grada Ivanca ove su godine primili IPC-inženjering d.o.o. (gospodarstvo), prof. Mirjana Bračko (međudržavna kulturna suradnja), Udruga udomitelja Nada (promicanje udomiteljstva),  dr. sc. Ivana Matić (pedagoški i znanstveno-istraživački rad te društveni aktivizam) te sportski djelatnici Franjo Harjač i Vinko Harjač.

Zahvalnica Grada Ivanca dodijeljena je mladeži Šahovskog kluba Ivanec (iznimni rezultati u šahovskom sportu) i Marijanu Vinceku (humanitarni i društveni angažman).

Mala plaketa Grada Ivanca uručena je Ivani Brlek (izvanredni rezultati postignuti tijekom studija) i paraplivačici Sabini Kušter (za uspjeh u sportu i promidžbu Grada na nacionalnoj razini).

Nagrada “Volonter godine” dodijeljena je Ivanu Putareku, za izniman volonterski angažman na zadaćama prouzročenim pandemijom i elementarnim nepogodama.

U nastavku je održan i kraći glazbeni program. Izvele su ga studentica Muzičke akademije u Zagrebu, Ivančanka Laura Cahun (sopran), Eva Osonjački (mezzosopran) iz Ivanca i Anđela Gladović Nedić (mezzosopran) iz Klenovnika, obje učenice Glazbene škole Varaždin u klasi prof. Sanje Štefan, koja ih je pratila na glasoviru.

Nakon završetka sjednice, druženje domaćina, gostiju i uzvanika nastavljeno je uz domjenak na Kinotrgu, uz nastup Acoustic dua Lucije Job i Hrvoja Funde.

Foto galerija: https://bit.ly/3NtLz3b

print