Novosti

Ivanec se s tugom oprostio od svog počasnog građanina dr. sc. Eduarda Kušena

Srijeda

S tugom i poštovanjem Ivanec se jučer oprostio od svog velikog prijatelja i počasnog građanina dr. sc. Eduarda Kušena.

U Muzeju planinarstva održana je službena komemorativna svečanost na kojoj su ožalošćenoj obitelji izraze sućuti uputili gradonačelnik Milorad Batinić, Kušenov dugogodišnji prijatelj i suradnik prof. Marijan Kraš te bliski suradnik Boris Jagetić Daraboš, voditelj Turističke zajednice Ivanec. 

-Koje riječi uopće izabrati za oproštaj i konačni rastanak sa čovjekom koji je za svakog od nas koji smo ga poznavali, bio - velik čovjek. Gospodin  Edo, kako smo ga svi oslovljavali, bio je puno toga u jednom. Prije svega: znanstvenik i stručnjak; ali i mentor i savjetnik; pažljiv promatrač i dobronamjerni kritičar; osoba ogromnog znanja i iskustva, uvijek spremna svoj intelektualni kapital podijeliti za savjet, za dobro i boljitak.

U brojnim razgovorima koje smo vodili imao sam prilike upoznati i njegovu drugu stranu. A tu drugu stranu karakterizira fascinantna ljubav prema Ivancu. Ljubav prema ivanečkoj povijesti, prema starini i kulturi; prema starim zdanjima i pričama koje stoje iza njih; ljubav prema našoj planini, prema ljudima koji su ostavili trag u povijesti Ivanca, ivanečkog planinarstva, fotografije i svekolikog stvaralaštva našeg grada – istaknuo je gradonačelnik Batinić. 

- Bio je izuzetna osoba. U ime svih građana na kraju njegova puta mogu reći samo: Hvala. Hvala na dugim godinama zajedničkog rada, hvala na svemu što ste učinili za Ivanec, hvala vam što ste uvijek i u svakom djeliću svijeta bili Ivančan. Vi ste bili, jeste i uvijek ćete biti naš počasni građanin, od danas zauvijek uronjen u zelenilo i spokoj svoga Ivanca kojeg ste tako voljeli – poručio je ivanečki gradonačelnik. 

Svog desetljećima dugog prijateljevanja s pokojnim Kušenomprisjetio se prof. Marijan Kraš:

-Naše prijateljstvo trajalo je 50 godina. Uvijek sam ga mogao nazvati i razgovarati s njim, a  naši razgovori bili su prožetipažnjom i međusobnim uvažavanjem. Ivanec i Ivančica – to su bile naše teme, svetinja bez koje se ne bi dalo živjeti ni razgovarati. Njegova ljubav i privrženost prema rodnom Ivancu i Ivančanima bila je golema, a izražavao ju je uvijek u svakoj prilici – istaknuo je, među ostalim, prof. Kraš te se posebno prisjetio prilike kad je pokojni dr. Kušen, skupinu Ivančana poveo na Ivančicu na stari grad Oštrc te njihova kasnijeg rada na Ivanečkom kalendaru koji ih je posebno povezao.

Posebno emotivne bile su riječi koje je za rastanak svom prijatelju uputio B. Jagetić Daraboš:

-Upoznali smo se davnih godina putem Ivanečkih kalendara. Svima nama bili su i još su nepresušni izvor spoznaja o Ivancu. Uvijek ste Kalendare s ponosom isticali. Nikada neću zaboraviti Vaše mentorstvo sa znanstveno intelektualnim pristupom, uvijek ste pažljivo birali riječi, to je bio vaš stil komuniciranja. Velika Vam hvala! Naviru mi sjećanja na naša druženja i dugotrajne razgovore koje smo vodili te jedan drugoga nadopunjavali nekim novim spoznajama,promatrajući  sve zajedno kroz sasvim drugačiju prizmu – prisjetio se B. Jagetić Daraboš. 

Za oproštaj s osobom koja je na mnogo načina zadužila Ivanec i njegove građane, prof. Josip Kraš na kraju je pročitao pjesmupisanu na ivanečkome govoru, koju je pokojni dr. Kušennapisao i poslao je za Ivanečke novine. Naslov pjesme je „Si mislim, se dvojim“ – spomen na leto 1946. u Ivancu.

Program je vodila Vesna Matišić, knjižničarka i kolekcionarka, također dugogodišnja suradnica dr. Kušena.

Posljednji ispraćaj pokojnika bio je na gradskom groblju Ivanec, gdje su se, u prisutnosti brojnih građana, od dr. Kušenajoš jednom oprostili gradonačelnik M. Batinić, prof. M. Kraš te predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica.

Nakon obreda koji je vodio ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko, posmrtni ostaci pokojnika položeni su u obiteljsku grobnicu na novom groblju Ivanec.

print