Novosti

70 učenika OŠ Ivanec u Muzeju planinarstva obilježilo Međunarodni dan muzeja

Ponedjeljak

Muzej planinarstva ove se godine uključio u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, događanjima u muzejskim prostorijama te digitalnim programom na svojim društvenim mrežama.

Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. godine, a ovogodišnjom temom manifestacije, „Moć muzeja“, nastojalo se ukazati na važnost doprinosa muzejskih ustanova razvoju društva i boljoj budućnosti.

U skladu s temom, Muzej planinarstva otvorio je svoja vrata učenicima osnovne škole koji su u Muzeju gledali kratke filmove i videozapise te učili o povijesti i baštini Ivanca.

Tijekom dva dana Muzej je posjetilo gotovo sedamdeset učenika trećih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec pod vodstvom svojih učiteljica Andrijane Šincek, Vesne Pavlović, Marine Cvrtnjak i Stelle Mateša (zamjena za razrednicu Bojanu Murić).

Učenike je dočekala mag. hist. Ana Škriljevečki koja im je ukratko predstavila djelovanje Muzeja i povijest muzejske zgrade u kojoj se nalazila prva ivanečka osnovna škola.

Potom su učenici održali kratka vlastita izlaganja o prošlosti Ivanca i znamenitim Ivančanima Pavici Hrazdiri i Rudolfu Rajteru. Marljivi kreativci iz 3.b razreda ponosno su predstavili turističko-promotivne vrećice koje su izradili nadahnuti zavičajem.

Posebno oduševljenje malih posjetitelja izazvao je videozapis o Pavici Hrazdira kojim je Muzej planinarstva sudjelovao u prošlogodišnjoj Noći muzeja. Ivanečki osnovnoškolci naposljetku su zajedno zapjevali pjesmu „Poleg jedne velke gore“ čiji stihovi su im dobro poznati. Njihovu izvedbu možete vidjeti na Facebook stranici Muzeja.

U drugom dijelu programa Muzej planinarstva okrenuo se digitalnim inovacijama. Učenici viših razreda OŠ Ivanec osmislili su edukativne križaljke na temu muzejskih ustanova s kojima su se upoznali tijekom tekuće školske godine, među kojima je i ivanečki muzej.

Muzejske križaljke pripremili su učenici: Filip Borovec, Helena Canjuga, Iva Friščić, Simon Herceg, Tamara Gazdić, Ivano Kušen, Petar Kušen, Marta Mesec, Lucija Turčin, Alegra Žulić, David Fodrek, Lovro Mavrek i Luka Habek pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić.

Križaljka kao zabavan način učenja odabrana je u čast Nikole Fallera, nestora hrvatske glazbe, strastvenog planinara i autora prve hrvatske križaljke, čija se 160. obljetnica rođenja obilježava ove godine u Ivancu.

Muzejske križaljke prezentirane su na društvenim mrežama Muzeja planinarstva i OŠ Ivanec gdje su i dalje dostupne za rješavanje, a može im se pristupiti putem poveznice.

Ovogodišnji program manifestacije zajednički su organizirali Muzej planinarstva i OŠ Ivanec u sklopu završnice projekta „Moj grad u muzeju“ koji ivanečka osnovna škola provodi u suradnji s Muzejom, a osmislile su ga učiteljica Suzana Jagić i kustosica Ana Škriljevečki.

Provedenim aktivnostima stvara se angažirana publika od najmanjih nogu, a muzejski sadržaji čine pristupačnima široj javnosti u skladu s podtemom Međunarodnog dana muzeja, „Moć izgradnje zajednice“.

print