Novosti

I u šk. godini 2015./2016. nastavlja se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Ponedjeljak

U Županijskoj palači u Varaždinu u ponedjeljak je, 31. kolovoza, održan radni sastanak prijevoznika sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom, njegovim zamjenikom Alenom Kišićem te pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr. sc. Miroslavom Huđekom na temu nastavka projekta sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca.

Župan Štromar tom je prilikom istaknuo da će Vlada ovaj tjedan na svojoj sjednici donijeti Odluku o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2015. godine.

-Nastavlja se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca po istom modelu kao i prošle školske godine, što znači da će Vlada, odnosno ministarstvo, nastaviti sufinancirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola i to tako da bi se sa 75 posto sufinancirali redoviti učenici, a sa 100 posto redoviti učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje – naglasio je Štromar.

Dodao je da će obveza roditelja i nadalje biti participiranje s 100 kuna mjesečno za prijevoz autobusom, a 30 kuna za prijevoz vlakom, dok će razliku troškova prijevoza osigurati Varaždinska županija u svojem proračunu.

Inače,  projekt sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca počeo se provoditi u Varaždinskoj županiji još 2005. godine. Danas ukupno 5.330 učenika putuje do svojih škola, a od tog broja njih 4.150 koristi autobusni prijevoz, a 1.180 učenika putuje vlakom. 

U Varaždinskoj županiji, prije uvođenja ove odluke, čak 30 posto mladih nije nastavljalo svoje srednjoškolsko obrazovanje zbog nemogućnosti roditelja da im iz svojih primanja podmire troškove prijevoza, a svaki drugi bio je s ruralnog područja. Koliko je ovaj projekt značajan za Županiju, govori i podatak kako je zahvaljujući ovom, ali i ostalim ulaganjima iz područja obrazovanja, Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj povećala broj gimnazijalaca povećala 80 posto, dok je u zadnjih deset godina udvostručen broj srednjoškolaca koji nastavljaju školovanje na fakultetima.

Izvor: www.varazdinska-zupanija.hr

print