Novosti

Obilježena 70. obljetnica rada i djelovanja DVD-a Radovan

Ponedjeljak

U subotu, 14. svibnja, DVD Radovan je proslavio 70 godina kontinuiranog rada i djelovanja na zaštiti i spašavanju ljudi i imovine.   

U tom povodu je u vatrogasnom domu održana svečana sjednica DVD-a Radovan, a prije toga i sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Alojzije Pakrac. 

Tom je prilikom blagoslovio novo navalno vozilo koje je za potrebe DVD-a nabavio Grad Ivanec 2021. godine.

Svečanu je sjednicu riječima dobrodošlice i zahvale otvorio predsjednik DVD-a Radovan Nikola Habunek, a okupljene je kroz povijest djelovanja DVD-a proveo njegov dopredsjednik Miljenko Grudiček.

-Dobrovoljnost, humanost i požrtvovnost odlikuje članove DVD-a Radovan od njegova osnivanja 1952. godine do danas, a sve s ciljem protupožarne zaštite naših sugrađana. Kroz povijest je društvo imalo uspona i padova. Posebno se ponosimo našim novim navalnim vozilom nabavljenim 2021. godine. Da smo tada mogli imati skupštinu, ona bi bila najkraća i najveselija, a odvijala bi se uz samo riječi: Imamo vozilo! - istaknuo je, među ostalim, M. Grudiček.

Naglasivši da DVD s optimizmom gleda u budućnost, posebno je naglasio i potrebu gradnje garaže za ovo vozilo.

Visok jubilej radovanskim je vatrogascima čestitao i zahvalio im na radu i zalaganju zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

- Nije uvijek sve bilo idealno u rješavanju problema i dilemana relaciji Grad-Vatrogasna zajednica-DVD Radovan, bilo je i nesuglasica, ali uvijek smo uspijevali naći optimalna rješenja. I ovom prilikom želim podsjetiti da Grad Ivanec svoju opredijeljenost i razumijevanje za potrebe vatrogasca pokazuje izdvajanjima iznad standarda. U tom cilju je Grad s VZ-om potpisao Sporazum o financiranju kojim je osigurao stabilno financiranje vatrogastva sve do 2026. godine. Uz sredstva koja Grad izdvaja temeljem zakona, osigurao je za ovu godinu i dodatnih 270.000 kuna za osobno i tehničko opremanje svih DVD-ova, uključujući i nabavu digitalnih radio stanica. Također, u slučaju manjeg punjenja proračuna, Grad se obvezao da neće smanjivati sredstva vatrogastvu. Svakako vas pozivam da danas zajedno obiđemo postojeću garažu u cilju pronalaženja rješenja za smještaj vozila jer je, s obzirom na ograničena proračunska sredstva Grada Ivanca, važno da troškove racionaliziramo – istaknuo je u svojem obraćanju M. Friščić.

Svečanoj sjednici DVD-a Radovan je, u ime HVZ-a,prisustvovao Zvonko Biškup, a u ime županijske VZvatrogasce je pozdravio zamjenik predsjednika Darko Majhen. Domaćinima su čestitke uputili i predsjednik i zapovjednik VZ GI Zdenko Đuras i Ivan Putarek te predstavnici DVD-ova izMeđimurske, Zagrebačke i Varaždinske županije i Javne vatrogasne postrojbe Varaždin.

Na svečanosti su zaslužnim članovima uručena vatrogasna odličja i priznanja.

Nakon završetka službenog dijela, zamjenik gradonačelnikaM. Friščić je s vodstvom DVD-a Radovan obišao postojeću garažu te razgovarao o mogućnostima rješenja garažnog prostora za smještaj navalnog vozila.

print