Novosti

GRADSKO VIJEĆE IVANEC Milena Golubić ponovno imenovana ravnateljicom Dječjeg vrtića Ivančice

Petak

Gradsko vijeće Ivanec na svojoj je jučerašnjoj sjednici jednoglasnom odlukom svih nazočnih vijećnika (od 15 gradskih vijećnika sjednici ih je nazočilo 12) prihvatilo prijedlog Upravnog vijeća ivanečkog Dječjeg vrtića Ivančice te za ravnateljicu u novome četverogodišnjem mandatu imenovalo Milenu Golubić, koja je na toj dužnosti bila i do sada. 

Iznoseći stav SDP-a da će podržati izbor gđe Golubić za ravnateljicu, vijećnik Mihael Slunjski (SDP) izjavio je da, za razliku od nje, rezultati rada nekih osoba koje su na čelu gradskih tvrtki i ustanova pokazuje da nisu dorasli svojim funkcijama. 

Prekršen Poslovnik

Slunjski je u nastavku iznio niz optužbi na račun gradonačelnika Milorada Batinića, neke od njih i vrlo ozbiljne. 

Imputirajući mu da, navodno, kontinuirano izbjegava sudjelovanje na manifestacijama koje organizira Dječji vrtić te da ga predsjednik Gradskog vijeća mora podsjećati da mališanima ponese bombone (??), Slunjski je optužio Batinića da je u vrijeme COVID krize zaposlenicima vrtića prijetio ukidanjem božićnica i regresa, da predstavnike sindikata nije želio na razgovor primiti godinu dana te da će im poništiti kolektivni ugovor.

Iako je ovime Slunjski zloupotrijebio točku dnevnog reda koja je glasila „Rješenje o imenovanju ravnatelja Dječjeg vrtića Ivančice“, predsjednik Gradskog vijeća Dalibor Patekar (SDP) raspravu svog stranačkog kolege je tolerirao i nije je prekinuo, čime je prekršio Poslovnik o radu Gradskog vijeća.

„Ne lažite!“

Očitujući se na navode Slunjskog, gradonačelnik Milorad Batinić nazvao ga je - lažljivcem.

-Sve što ste rekli, od prve do zadnje riječi, teške su objede, laži i insinuacije. Mene da predsjednik Vijeća mora podsjećati na bombone za djecu? Tko vam je to rekao? Vaš pulen u vrtiću? Otkud vam informacije da ukidam božićnice i regrese? Otkud vam pravo da govorite da ću poništiti kolektivni ugovorili da ne želim primiti sindikat ili da se nisam odazvao razgovoru sa sindikatom? Ovdje su gradske službe i pročelnica pa neka kažu je li kolektivni ugovor raskinut. Nemojte lagati! – upozorio je gradonačelnik te nastavio:

-Vlada RH nedavno je najavila dizanje plaća za 4%. Odmah sam najavio da će u tolikom postotku plaće rasti i za Dječji vrtić i Knjižnicu i za gradsku upravu. Nadalje, spominjete čelnike gradskih ustanova i tvrtki pa molim da navedete koje to gradske tvrtke ne zadovoljavaju vaše kriterije? Slušam! – pitao je gradonačelnik, ali odgovor od Slunjskog na to pitanje bila je – šutnja.

Nedostojno vijećničke dužnosti

Smatrajući da nije primjereno za jednog tako mladog čovjeka iznositi laži, podsjetio ga je da je, kao gradski vijećnik, u obvezi iznositi istinite i provjerene informacije, jer sve drugo  je nedostojno vijećničke dužnosti.

U raspravi koja se nakon toga razvila, vijećnik Nikola Sedlar (HNS) pitao je hoće li, zbog izjava gradonačelnika, protiv njega biti pokrenut postupak u skladu s Etičkim kodeksomprihvaćenim prije toga. Predsjednik Vijeća D. Patekar odgovorio je da Etički kodeks stupa na snagu 8 dana od dana objave u službenom glasilu i da će se u skladu s njim dalje postupati po ovom pitanju.

Očitujući se na izjavu Slunjskog da „više vjeruje odgajateljima u dječjem vrtiću nego gradonačelniku“, gradonačelnik Batiniću nastavku je kazao da nikome neće dopustiti da lažima i objedama blati njegovo ime, to više što pojedine iznesene izjave M. Slunjskog potencijalno imaju karakter kaznenog djela.

Ponude za nekretnine - preniske

U nastavku sjednice Gradsko vijeće je prihvatilo prijedlog gradonačelnika Batinića da se izvan snage stavi Odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Ivanca. 

Podsjećamo, temeljem pozitivne odluke Gradskog vijeća sa 14. sjednice, Grad je objavio natječaj za prodaju četiri nekretnine koje se nalaze na prostoru ispod Dječjeg vrtića Ivančice i Kovačićeve ulice (obilaznice), ukupne površine 5.274 m2. Ova zona predviđena je za mješovitu i poslovnu namjenu. Također, objavljen je i natječaj o prodaji nekretnina u Lančiću, a riječ je o dvije čestice u građevinskom području namijenjenom individualnoj stambenoj i višestambenoj gradnji, a na kojima se nalazi stambeni objekt s pripadajućim zemljištem i voćnjak.

Tijekom natječaja (koji je bio otvoren do 6. travnja), Grad je primio mišljenje Procjeniteljskog povjerenstva Varaždinske županije da izrađeni procjembeni elaborati za ove nekretnine nisu potpuno u skladu s pravilnicima koji reguliraju metode procjene vrijednosti i informacijski sustav tržišta nekretnina. Obrazlažući ovu temu, gradonačelnik je konstatirao da je riječ o propustu licenciranog procjenitelja, koji, očito, nije odrađen kako treba.

-No, jedan od razloga zbog kojeg smatram da ovu odluku treba staviti izvan snage jest to što smatram da su cijene koje smo dobili u ponudama za kupoprodaju preniske. Uvjeren sam da ove nekretnine vrijede puno više – istaknuo je, među ostalim, M. Batinić.

U široj raspravi koja se razvila na tu temu (Nikola Sedlar, Kristina Geci Smoljo, Ljudvek Cikač), a u kojoj je istaknut stav da Grad ne bi trebao prodavati parcele ispod vrtića već ih ostaviti za potrebe dogradnje vrtića i za društvenu namjenu, Batinić je izvijestio da je prostor za aktualnu dogradnju vrtića osiguran na lokaciji u vrtićkom dvorištu, uz postojeći objekt, te da su za dogradnju već ishođene sve potrebne dozvole.

U vezi s time upozorio je i na zakonom utvrđene standarde koji propisuju broj djece u vrtićima, što znači da, kad se dosegne maksimalni propisani kapacitet po broju upisane djece, nakon toga vrtić se više ne može dograđivati već se mora graditi novi. 

Na sjednici je jednoglasno donesen i Etički kodeks nositelja političkih dužnosti u Gradu Ivancu te nekoliko odluka koje se odnose na sustav civilne zaštite i unapređenja zaštite od požara i to: Odluka o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite, Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara na području Grada Ivanca u 2022. te Plan operativne primjene programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara na gradskom području u 2022. godini.

Jednoglasno je prihvaćena i Odluka o dodjeli javnih priznanja Grad Ivanca za 2022. godinu.

Na početku sjednice gradonačelnik je i ovoga puta, u sklopu aktualnog sata, odgovorio na niz vijećničkih pitanja.

print