Novosti

Vatrogasci svih šest DVD-ova kinoprojekcijom, svečanim mimohodom i blagoslovom vozila obilježili Dan vatrogasaca

Ponedjeljak

U subotu, 7. svibnja, vatrogasci iz svih šest DVD-ova koji djeluju na području grada Ivanca svečano su obilježili Dan vatrogasaca i spomendan svoga zaštitnika, sv. Florijana. Proslavu je organizirala gradska Vatrogasna zajednica, a ove joj je godine domaćin bio DVD Ivanec.

U nazočnosti brojnih vatrogasaca iz svih DVD-ova, u Kinu Ivanec je najprije održana projekcija filma o vatrogastvu, koji je snimljen u povodu obilježavanja 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice.

Film je sniman u suradnji s vatrogasnim zajednicama i DVD-ovima širom Hrvatske i prezentira širok spektar rada profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca: protupožarne intervencije na otvorenim i u zatvorenim prostorima, spašavanje iz dubina i iz ruševina, intervencije iz helikoptera, specifične intervencije spašavanja ljudi na otocima i na rijekama, ali i treninge vatrogasaca u simulatorima za požare i plamene udare, rad s pomlatkom i vatrogasnom mladeži, potragu za zatrpanima u ruševinama pomoću dresiranih pasa itd.

Vatrogascima se nakon završetka filma obratio predsjednik VZ Zdenko Đuras:

-Ovaj film govori sve. Pokazuje zašto se zapravo bavimo vatrogastvom i kakva nas motivacija na to tjera. Poziv je to koji zahtijeva puno vremena i humanosti i zato hvala svima koji su mu posvećeni – naglasio je Đuras.

Upućujući čestitke vatrogascima u ime svih građana grada Ivanca, gradonačelnik Milorad Batinić sugerirao je da se prirede i projekcije ovoga filma za građane, ali za djecu osnovnoškolske dobi i mladež, kako bi sve generacije dobile uvid u to što vatrogasci zapravo sve rade.

-Film je sveobuhvatan i na vjerodostojan način prikazuje što vatrogastvo zapravo jest i na koje sve načine služi zajednici. Nakon što pogledaju film, svima će sve biti jasno. Poznato vam je da Grad Ivanec, uz onaj obavezni, zakonski dio, potrebe vatrogastva prati i dodatnim izdvajanjima iznad standarda. U cilju daljnjeg opremanja, s Vatrogasnom zajednicom potpisan je sporazum kojim je definirano stabilno financiranje i kroz iduće četiri godine – poručio je gradonačelnik.

Nakon što su se pod vodstvom zapovjednika VZGI Ivana Putareka postrojili pred Kinom, vatrogasci su potom u svečanom mimohodu, sa zastavama svih postrojbi, krenuli prema parkiralištu kod Caritasova doma. Tu se svim vatrogascima kratko obratio i njihov zapovjednik:

-Vjerujem da je film koji smo pogledali bio emotivan za svakog od nas, jer mnogo od viđenog za nas je i osobni doživljau. Hvala vam na uloženom vremenu, hvala i vašim obiteljima! Ali mi smo ti koji moramo odraditi ovaj posao – istaknuo je Putarek.

Na parkiralištu je potom ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko blagoslovio šest vatrogasnih vozila DVD-ova. Riječ je o vozilima nabavljenim tijekom protekle dvije godine iz sredstava Grada Ivanca i donacija drugih institucija, ali koja zbog epidemioloških mjera u tom periodu, po vatrogasnom običaju, nisu bila blagoslovljena.

To su šumsko i kombi vozilo DVD-a Ivanec, navalna vozila DVD-a Radovan, Margečan i Salinovec te kombi vozilo DVD-a Gačice. Nakon blagoslova, svi vatrogasci su u župnoj crkvi nazočili misi na kojoj se, uz zdravlje i za sreću živih vatrogasaca, molilo i za pokoj duša preminulih i poginulih kolega.

Svi okupljeni potom su druženje nastavili u vatrogasnom domu Ivanec.

print