Novosti

NA PAŽNJU UMIROVLJENICIMA Kako ostvariti isplatu tzv. energetskog dodatka?

Ponedjeljak

Vlada RH donijela je Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima radi ublažavanja posljedica porasta cijene energenata (tzv. energetski dodatak).

Pravo na isplatu energetskog dodatka imaju korisnici mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022., i to:

  • korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za ožujak 2022. godine ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
  • korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva(države s kojima RH ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti), ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna
  • korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Prema ovoj Odluci, iznos dodatka ovisi o visini vaše mirovine. Iznosi su prikazani u sljedećoj tablici (izvor: HZMO):

Većina umirovljenika koji će ostvariti pravo na isplatu novac će dobiti automatski. To se odnosi na one kojima mirovinu isplaćuje RH i tijekom radnog vijeka nisu ostvarili staž u inozemstvu. Oni ne trebaju dostaviti nikakvu dokumentaciju.

S druge strane, skupina umirovljenika koja prima, recimo, dio hrvatske i dio inozemne mirovine, morat će dostaviti zahtjev HZMO-u. To se također odnosi i na skupinu umirovljenika koji imaju nešto radnog staža u inozemstvu, ali na osnovu tog staža ne primaju nikakvu mirovinu. Prva skupina morat će dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine, a druga skupina izjavu da na osnovu inozemnog staža ne primaju nikakvu mirovinu.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u svibnju 2022.

Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine, korisnici hrvatske mirovine, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kao i korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku (koji ispunjavaju uvjete za isplatu) jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022.

Sve dodatne informacije te tiskanica za dostavu podataka o visini inozemne mirovine radi ostvarivanja prava na isplatu energetskog dodatka nalaze se u prilogu ovoga teksta.

print