Novosti

POLJOPRIVREDNO REDARSTVO GRADA IVANCA Poziv vlasnicima njiva, vinograda, voćnjaka, pašnjaka…

Petak

S obzirom na proljetno kretanje vegetacije, poljoprivredno redarstvo Grada Ivanca poziva sve vlasnike njiva, voćnjaka, livada, vinograda i pašnjaka na cijelom administrativnom gradskom području da ispune svoju zakonsku obvezu i očiste svoje poljoprivredno zemljište.

Kao što je poznato, u gradskom Upravnom odjelu za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Ivanca na poslovima kontrole održavanja poljoprivrednih zemljišta zaposlena je poljoprivredna redarka.

Ona svakodnevno kontrolira održavaju li građani svoje poljoprivredno zemljište, izdaje rješenja građanima s nalogom da urede zapuštene površine, a može izreći i novčanu kaznu.

U brojnim slučajevima intervenira i po prijavi nezadovoljnih građana koji se često javljaju u gradsku upravu te traže od Grada da njihove susjede koji su zapustili svoje poljoprivredne površine, zakonski prisili da ih očiste.

Pritom uvijek ističu isto, a to je da se s takvih, zapuštenih zemljišta, na njihove, obrađene površine šire korov, trnje i šikara.

Također, građani često traže da se intervenira i kod vlasnika zapuštenih vinograda iz kojih se zlatna žutica širi na zdrave nasade.

Stoga je poljoprivredna redarka redovito na terenu i kontrolira održavaju li vlasnici i posjednici svoje zemljište na način da ono ne zaraste u drač, trnje i raslinje.

Također, kontrolira održavaju li svoje živice i međe, poljske putove, kanale oborinske odvodnje i dr.

Uoči li zapušteno poljoprivredno zemljište, na kućnu adresu poslat će vam rješenje s nalogom da svoju površinu u propisanom roku uredite i privedete poljoprivrednoj namjeni.

Također, redar o utvrđenom stanju i poduzetim mjerama redovito izvještava poljoprivrednu inspekciju.

I ono što je posebno važno: Zakonom su propisane kazne za vlasnike/posjednike koji svoje zemljište ne održavaju pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i takve će se kazne izricati.

U vezi s time naglašavamo da namjera Grada nije kažnjavanje vlasnika i posjednika zemljišta, međutim, bude li onih koji će se oglušiti o rješenja poljoprivrednog redara, kazne će biti neizbježne.

Stoga apeliramo na sve vlasnike njiva, voćnjaka, livada i vinograda na cijelom području grada Ivanca: Ne zapuštajte svoje površine! Ako su zarasle korovom, trnjem i grmljem, očistite ih što prije!

print