Novosti

POTPISAN SPORAZUM O FINANCIRANJU VATROGASTVA Vatrogascima dodatna sredstva za osobno i tehničko opremanje

Ponedjeljak

Gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić danas je s predsjednikom gradske Vatrogasne zajednice Zdenkom Đurasom i zapovjednikom Ivanom Putarekom potpisao Sporazum o načinu financiranja vatrogastva na području grada Ivanca u 2022. te o dodatnim izdvajanjima u vatrogastvo u 2023. i idućim godinama.

Prepoznajući iznimnu važnost djelovanja vatrogasnih postrojbi koje su jedine osposobljene za djelovanja u elementarnim nepogodama i kriznim situacijama, Grad je odlučio izdvojiti dodatna novčana sredstva za tehničko opremanje svih DVD-ova te za nabavu osobne opreme za vatrogasce, kao i za kupnju novih vatrogasnih ljestvi (2023.).

200.000 kuna za opremu i odijela, dodatno za radiostanice

Podsjećamo, temeljem Zakona o vatrogastvu, Grad u svom proračunu za djelatnost vatrogastva osigurava oko 650.000 kuna.

-Povrh toga, Grad će ove godine VZ-u doznačiti još 100.000 kuna kapitalne donacije za opremanje svih DVD-ova tehničkom i drugom opremom. Nadalje, predložit ćemo da se rebalansom proračuna osigura dodatnih 100.000 kuna za nabavu vatrogasnih zaštitnih odijela za članove DVD-ova te dodatna financijska sredstva za nabavu prijenosnih radiostanica na principu digitalnih radio veza – ističe Batinić.

Do milijun kuna za autoljestve

-Nadalje, predložit ćemo da se u proračunu za 2023. osigura do milijun kuna za nabavu novih vatrogasnih autoljestvi, budući da su sadašnje tehnološki zastarjele i u njih se više ne isplati ulagati – dodaje gradonačelnik.

-A kako bismo osigurali kontinuitet u opremanju, u iduće 4 godine (počevši) od 2023., u gradskom će se proračunu redovito osiguravati po 100.000 kuna godišnje za opremanje DVD-ova. Vjerujem da ćemo s ovakvim dodatnim ulaganjima osnažiti naše DVD-ove i time im omogućiti veću operativnost. Nadam se da će ovo biti poticaj za nastavak njihova humanog rada – poručio je gradonačelnik Batinić.

Đuras: Opravdat ćemo uložena sredstva

U ime 600 vatrogasaca koji djeluju u sklopu VZ, a od kojih je više od stotinu operativnih, gradonačelniku je na povećanim izdvajanjima za vatrogastvo zahvalio predsjednik VZ Zdenko Đuras.

-Ova dodatna izdvajanja ujedno su ulaganja i u osobnu sigurnost vatrogasaca te u daljnje poboljšanje organizacije, kako bi vatrogasne postrojbe u najkraćem roku mogle operativno djelovati. Vjerujem da ćemo u predstojećem razdoblju opravdati i povjerenje i uložena sredstva – poručio je Đuras.

-Iako je ova godina krenula loše, s puno požara i intervencija, najavljena dodatna ulaganja u vatrogastvo naša su plaća i nagrada. Ona će nam omogućiti ne samo nastavak opremanja tehničkom opremom, već ćemo moći kupiti i 30-ak novih zaštitnih odijela i kacige. Hvala Gradu i gradonačelniku koji nas posljednjih godina pojačano financijski prate – izjavio je zapovjednik VZ-a Ivan Putarek.

Nećemo smanjivati!

-I još nešto. Dogovoreno je da se – čak i ukoliko bi tijekom idućih godina došlo do poremećaja u poslovanju proračuna pa bi se on smanjio – ni u tom slučaju ne bi smanjivala sredstva za vatrogastvo, već će ona i dalje ostati jednaka – zaključio je gradonačelnik M. Batinić

print