Novosti

Ivkom se sprema u projekte vodoopskrbe i odvodnje "teške" 120 milijuna kuna

Ponedjeljak

Ivkom vode d.o.o. Ivanec, gradska tvrtka koja se bavi distribucijom vode i održavanjem kanalizacijskog sustava, bit će nositelj predstojećih višegodišnjih investicija čija se vrijednost procjenjuje na golemih 120 milijuna kuna! Ključni projekt među njima jest Aglomeracija Ivanec – gradnja sustava odvodnje i pročistača otpadnih voda procijenjene vrijednosti 105 milijuna kuna. Izrada projekata Aglomeracije vrijednih oko 700.000 eura (financiraju se iz IPA-e i državnog proračuna) je u tijeku i završetak toga posla očekuje se ove godine. Nakon toga taj će projekt Hrvatske vode kandidirati za financiranje iz strukturnih fondova EU. 

U vezi s time je u Ivancu nedavno održan sastanak na kojemu se razgovaralo i o problemu lokacije predviđene za gradnju pročistača, a budući da ona ulazi u zonu poplavnog područja i u zonu Nature 2000, u vezi s time su projektnom timu dane odgovarajuće smjernice za daljnji rad. Trenutačno se čeka dovršetak Studije utjecaja zahvata na okoliš, a nakon toga može se očekivati početak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i otkup zemljišta

Od većih predstojećih investicija treba izdvojiti rekonstrukciju vodoopskrbnog dobavnog cjevovoda od izvorišta Žgano vino do Malezove ulice. Riječ je o cjevovodu duljine 3.500 metara, čija je vrijednost 2 milijuna kuna. Predstoje i daljnji radovi na rekonstrukciji vodoopskrbnog cjevovoda Ivanec – Salinovec u duljini 5,2 kilometara. To je projekt koji se realizira etapno, a ukupna vrijednost mu je oko 3,2 milijuna kuna. Tvrtka će biti i nositelj još dvaju velikih vodoopskrbnih projekata na susjednim područjima, u Gorancu i Viletincu (2,8 milijuna). Usto, u gradnju i obnovu sustava nadzora i daljinskog upravljanja Ivkom vode kane uložiti oko 1,1 milijun kuna. 

Inače, tijekom prošle godine Ivkom vode na cijelom su svom distributivnom području realizirale ulaganja „teška“ 10 milijuna kuna, od čega oko 5 milijuna kuna na području grada Ivanca. Ulaganja na ivanečkom području dogovorena su i usko koordinirana s Gradom Ivancem, čiji su čelnici i lobirali za potporu Hrvatskih voda ovdašnjim vodoopskrbnim projektima.

- Riječ je o gradnji vodospremnika Pilana II kapaciteta 800 kubičnih metara vode, vrijednom 2,7 milijuna kuna te o gradnji vodoopskrbnog sustava u Prigorcu (5 kilometara cjevovoda i vodospremnik kapaciteta 100 „kubika“), čija je vrijednost 2,3 milijuna kuna. U gradnju 700 metara vodovoda i kanalizacije u Salinovcu uloženo je 280.000 kuna, dok je u polaganje 320 metara kanalizacije u ivanečkoj Preradovićevoj ulici utrošeno 370.000 kuna – istaknuo je direktor Ivkoma voda Mladen Stanko.

Vodoopskrbna ulaganja milijunske vrijednosti provedena su i na području susjednih JLS-a, gradnjom vodovoda u Kameničkom i Bednjanskom Podgorju, Benkovcu i Zlogonju. 

Na području Ivanca intenzivno će se raditi i ove godine:

- Ove godine slijedi nastavak radova na vodovodu i kanalizaciji u odvojku Preradovićeve ulice, gdje ćemo izvoditi radove procijenjene vrijednosti 340.000 kuna. Kreće i prva faza gradnje kanalizacije u Ivanuševcu vrijedne 150.000 kuna, kao i prva faza gradnje vodoopskrbne mreže u Risnjakima Tužanskim iznad Lukavca. Riječ je o vikend području za čiju je vodoopskrbu potrebno položiti između 3 i 4 kilometra vodovoda. Radit će se etapno, a u prvoj fazi uložit će se oko 120.000 kuna – poručio je tehnički direktor Ivkom voda Ranko Zbodulja.

print