Novosti

NA IVANČICI Potpisan Sporazum o suradnji u području gospodarenja, korištenja i zaštite planine Ivančice

Četvrtak

U srijedu, 23. veljače, u Planinarskom domu Pasarićeva kuća gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić potpisao je s gradonačelnicom Grada Zlatara Jasenkom Auguštan – Pentek te sa zamjenicom župana Varaždinske županije Silvijom Zagorec i zamjenicom župana Krapinsko – zagorske županije Jasnom Petek Sporazum o međusobnoj suradnji  u području gospodarenja, korištenja i zaštite planine Ivančice - najviše planine sjevera Hrvatske.

Potpisani Sporazum nastavak je suradnje potpisnika inicijative o proglašenju Ivančice Parkom prirode, a cilj sporazuma je revitalizacija, zaštita, uređenje i očuvanje planine Ivančice, posebno njena vršnog djela, koji je u području zaštićene ekološke mreže Natura 2000.

Konkretne aktivnosti proizašle iz partnerstva već su u realizaciji.
Naime, Grad Ivanec i Grad Zlatar pripremaju zajednički projektni prijedlog koji će narednih dana aplicirati na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a radi se o pozivu za sufinanciranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije.
 
Na samom početku sastanka predstavljen je cjelokupan projekt planiranog ulaganja u revitalizaciju, očuvanje  i uređenje Ivančice i njezinog vršnog djela.
Idejno rješenje ulaganja u vršni dio Ivančice ispred Grada Ivanca predstavio je zamjenik ivanečkog gradonačelnika mag. arh. Marko Friščić.
 
-Vršni dio Ivančice predstavlja zonu iznad 1.000 metara nadmorske visine. Ono što nam je u planu su neinvazivne investicije, nebetonizacija i ne prevelika izgradnja. Planirano je autobusno okretište, rekonstrukcija nogometnog igrališta, uređenje i uspostavljanje novih i uređenje postojećih planinarskih i edukativnih staza, završetak kapele sv. Ivana Krstitelja te završetak vidikovca Stričevo – istaknuo je Friščić.
 
Plan ulaganja zlatarske strane predstavila je Nikolina Krešo iz poduzeća 3E projekti d.o.o.
 
- Cilj ulaganja je očuvanje kulturne i prirodne baštine. Na Ivančici se žele aktivirati novi sadržaji, poput odmorišta i igrališta, ali je iznimno važno koristiti prirodne i autohtone materijale kako bi se sačuvao sav biljni i životinjski svijet Nature 2000 – ističe N. Krešo.
 
Potpisivanju partnerskog sporazuma prethodio je uspješan sastanak gradonačelnika Batinića i zlatarske gradonačelnice Auguštan – Pentek u Ivancu.
 
-Suradnju i partnerstvo dogovorili smo u prvoj minuti našeg prvog sastanka. Shvatili smo da imamo zajednički interes i da idemo u partnerstvo.  Od 2005. godine želja je da Ivančici damo veću vidljivost i jači obol u zaštiti vršnog djela. Tijekom 2020. godine Grad Ivanec je izradio smo Idejno rješenje za uređenje vršnog djela Ivančice, a s ciljem da ona bude još zelenija. Ovaj sporazum je prva faza naše suradnje, integrirali smo jedan veliki projekt, a nadam se da će uskoro i  država  imati sluha za vojni objekt. Načelno smo dogovorili da ćemo participirati u uređenju vojnog objekta i u njegovom dovođenju u funkciju, to će biti druga faza suradnje – ističe Batinić.
 
I gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan – Pentek, najavljuje daljnje planove razvoja netom potpisanog partnerstva.
 
-Brigu o Ivančici vodit ćemo zajedno. Cilj je jedinstven, revitalizacija i aktivacija Ivančice, a sve u skladu s Naturom 2000 – ističe gradonačelnica.
 
Dodatni zamah potpisanom partnerstvu svakako daje i činjenica da su oba grada dobila čvrstu podršku svojih županija.
 
-Podržavamo ovu inicijativu. Pomoći ćemo i učiniti sve što će biti u našim partnerskim mogućnostima. Cilj je stvoriti optimalne uvjete za planinare i izletnike, a da ne devastiramo prirodno bogatstvo koje imamo jer upravo je Ivančica biser sjevera Hrvatske – ističe Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije.
 
Podrška inicijativi stigla je i od zamjenice župana Krapinsko – zagorske županije, Jasne Petek.
 
Petek, također, ističe nužnost rješavanja pitanja vlasništva vojnog objekta. Upozorava na nužnost očuvanja prirode, ali i na turistički potencijal Ivančice.
 
Na sastanku je, uz potpisnike Sporazuma, sudjelovao i predsjednik HPD-a Ivančica Ivanec Borislav Kušen.
 
Gradskim vodstvima i predstavnicima županija poručio je sljedeće:
 
- Ne prevelika urbanizacija ni betonizacija. Nedostaje sadržaja, a izletnika je sve više, nužno je ponuditi im sadržaj, ali da se priroda ne devastira. Bili bismo iznimno zadovoljni da se vojni objekt osposobi jer je naš Dom premali – ističe predsjednik HPD-a Ivančica.

1Sastanku su, uz potpisnike Sporazuma nazočili i resorni pročelnici županija i gradova, direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš, predstavnici Razvojne agencije Krapinsko – zagorske županije i Javne ustanove za zaštitu prirode Krapinsko – zagorske županije.

Po završetku sastanka potpisnici Sporazuma zajednički su obišli vršni dio Ivančice, a druženje nastavili uz planinarski grah kojim je goste i brojne novinare počastio domaćin, Grad Ivanec.

print