Novosti

STAŽNJEVEC Odlukom o poništenju referenduma državne elite poništile su i naša ustavna prava!

Utorak

I građane Stažnjevca revoltirala je Odluka ministarstva pravosuđa i uprave koje je na preporuku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ivanečki referendum proglasilo nezakonitim i poništilo ga, pod obrazloženjem da „predmetna pitanja nisu u samoupravnom djelokrugu JLS-ova“.

Stoga su se razočarani i ljutiti mještani okupili na Zboru građana kako bi iz prve ruke od gradonačelnika Milorada Batinića dobili pouzdanu informaciju o tome što se to događa; tko i zašto Ivancu želi oduzeti vodovode i poduzeće koje smo, kao zajednica, gradili više od pola stoljeća i zašto bi kamioni varaždinske Čistoće sad odjednom trebali susjedima u Jerovec početi dovoziti stotine kamiona varaždinskog otpada i zatrpavati tamošnje odlagalište.

Kao i na zborovima u ostalim mjesnim odborima, i ovdje je gradonačelnik građanima pojasnio situaciju u kojoj smo, kao Grad (a grad čine svi njegovi građani) izvrgnuti pritiscima s kakvima se Ivanec nije susreo još nikad u svojoj dosadašnjoj povijesti. 

Iako su se državne elite pokrile debelim „poplunom“ sastavljenim od mnoštva zakona, odluka, planova pa čak i međunarodnih akata kojima pravdaju poništenje referenduma, građanima je sve jasno.

HDZ je zabranio referendum jer zna da bi podrška građana kontra Uredbe Vlade RH i kontra odluke ministra Ćorića, a protiv smeća i protiv Varkoma bila gotovo 100-postotna, a to nije nešto što vlast voli čuti. 

A osobito ako bi istim putem u potragu za pravdu za svoje sredine nakon toga mogli krenuti i drugi gradovi i općine širom Hrvatske, koje se Vladinom Uredbom također prisiljava da svoja poduzeća i njihovu imovinu predaju.

A da mještani preko društvenih mreža itekako prate aktualnu problematiku, pokazala je i diskusija.

-Zahvaljujem gradonačelniku Batiniću što ovakve važne odluke nije htio donositi iza leđa građana, iako je mogao, kao što je to napravio gradonačelnik jednog susjednog grada – poručio je, među ostalim, jedan od nazočnih mještana.

Zbor građana održan je u staroj školi u Stažnjevcu, nakon što je gradonačelnika i suradnike uvodno pozdravio predsjednik Vijeća MO Denis Šimek.

print