Novosti

OGORČENJE I U SALINOVCU I IVANEČKOM VRHOVCU „Pravna“ država zabranila narodni referendum!

Utorak

Odluku Ministarstva uprave i pravosuđa, koje je na preporuku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem ivanečki referendum proglasilo protuzakonitim, mještani Salinovca i Ivanečkog Vrhovca dočekali su s ogorčenjem. 

Neraspoloženi i razočarani što im HDZ-ova Vlada oduzima temeljno ustavno pravo da sami izraze stav o tematici koja se odnosi na kvalitetu njihova života i zajedničku imovinu koju posjedujemo kao lokalna zajednica, na Zboru građana u staroj školi nisu imali lijepe riječi za državne političke elite i „pravnu“ državu koje im to onemogućuju.

-Iako je referendum otkazan, dužnost mi je da vas iz prve ruke što kvalitetnije informiram o cjelokupnoj problematici i da vas zamolim za podršku za naša nastojanja da ne odustanemo od borbe za ivanečku imovinu i zaštitu interesa svih građana. Ministarstvo se u svojoj odluci o obustavi referenduma poziva na pravo. Međutim, pravo nije isto što i pravda! A pogotovo zato što se u našem slučaju građanima zabranjuje njihovo temeljno ljudsko pravo na izražavanje mišljenja o dovozu otpada pod svoje prozore i o otuđivanju gradske imovine jednim političkim dekretom – izjavio je, među ostalim, M. Batinić.

Iako je zabranom referenduma država onemogućila Gradu Ivancu da za svoje zahtjeve dobije i službenu referendumsku podršku svojih građana, mještani Salinovca i Vrhovca smatraju da se odustati ne smije, već da gradsko vodstvo i dalje mora ustrajati u nastojanju da zaštiti interese Grada i građana, to više što za to ima apsolutnu podršku građana.

Kako kažu, kad im već „pravna“ država zabranjuje izjašnjavanje putem referenduma, onda svoj stav mogu izraziti i na druge načine, a koji bi gradonačelniku također bili snažna podrška u daljnjim aktivnostima.

Zbor je održan u staroj školi u Salinovcu, gdje je gradonačelniku Miloradu Batiniću, njegovu zamjeniku Marku Friščiću i gradskom vijećniku Goranu Spasojeviću dobrodošlicu poželio predsjednik Vijeća MO-a Salinovec Stjepan Četrtek.

print