Novosti

ZBOROVI GRAĐANA Nezadovoljstvo i u Punikvama, Ivanečkom Naselju i Vitešincu

Utorak

Odluka Ministarstva uprave i pravosuđa o poništenju lokalnog referenduma u Ivancu razljutila je i građane Punikvi, Ivanečkog Naselja i Vitešinca. 

Mještani okupljeni u novouređenom društvenom domu u Punikvama izrazili su razočaranje i nevjericu da bi vladajuće strukture mogle ići tako daleko da spriječe referendum i time onemoguće građanima da iskažu svoju volju o temama od životnog interesa za njihov svakidašnji život.

-Cijelo vrijeme smo naglašavali da cilj referenduma nije promjena Uredbe Vlade ili odluke ministra, jer to su akti koje ni građani ni Gradsko vijeće ne mogu mijenjati. Cilj je bio da građani izraze svoj stav i volju oko pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda Varkomu, jer to je imovina Grada, a Grad čine svi njegovi građani. Isto tako, da izraze svoj stav prema odlaganju tuđeg smeća u Jerovcu, jer građani su ti kojima se dovozi smeće u dvorište pa su oni valjda prvi koje bi se o tome moralo pitati. Međutim, vladajući su odlučili drukčije – naglasio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Građani su imali i pitanja o konkretnim posljedicama takve odluke na velike projekte koji su u tijeku u našemu Gradu.

-Što će se događati s projektom Aglomeracije ako nas preuzme Varkom? Našem mjestu je taj projekt izuzetno bitan jer se na njegovu dinamiku veže dugo očekivana rekonstrukcija županijske ceste, koja je žila kucavica Punikvi – pitala je predsjednica Vijeća MO-a Jasmina Krog.

-Aglomeracija neće stati. Duboko vjerujem da će Ivkom-vode zadržati svoje uslužno područje i nastaviti s ovim vrijednim projektom onako kako su i započele. Dokumenti EU na koje se ministar poziva, nigdje ne spominju obvezu okrupnjivanja uslužnih područja. Europski zakonodavni okvir samo diktira jednaku razinu usluge i fer cijenu za sve, a na nacionalnim vladama je da nađu model kojim će to osigurati. Sustav može biti održiv i sa 160 i sa 40 isporučitelja. Naše ministarstvo išlo je, po starom dobrom običaju, linijom manjeg otpora, te europsku direktivu shvatilo na razini predškolske matematike:veće = bolje – istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik Batinić na zboru građana triju mjesnih odbora.

print